Zemřel slavný country zpěvák Campbell. Prohrál boj s Alzheimerem

Zemřel slavný americký country zpěvák Glen Campbell. Bylo mu 81 let. Oznámila to americká média s odvoláním na prohlášení rodiny. Držitel šesti cen Grammy a člen Countryové dvorany slávy z roku 2005 podlehl Alzheimerově chorobě, se kterou bojoval šest let. Jedním z jeho největších hitů byla písnička Rhinestone Cowboy z roku 1975.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Glen Campbell byl neodlučně spjat s americkou country scénou v 60. a 70. letech. Za svou kariéru získal šest cen Grammy a jeho písně devětkrát obsadily první příčku v americké hitparádě.

Na svém kontě má sedmdesát alb, z toho dvanáct zlatých. Jeho nejslavnějšími hity jsou Rhinestone Cowboy a Southern Nights.

Campbell se v dějinách americké country zařadil po bok hvězd Johnyho Cashe, Roye Clarka nebo Kennyho Rogerse.

Stejně jako oni se často objevoval v televizních show, kde ho sledovaly desítky milionů diváků. Se svými příznivci se rozloučil na závěrečném turné v letech 2011 a 2012. Ještě předloni získala cenu Grammy jeho píseň I'm Not Gonna Miss You.

Hrát na kytaru se naučil ve čtyřech letech, vlastní skupinu měl už krátce po dvacátých narozeninách. Jako kytarista doprovázel Franka Sinatru, Elvise Presleyho nebo skupinu Beach Boys.

Campbell v červnu vydal svoje poslední album s názvem Adios. Hudebník v posledních letech bojoval s Alzheimerovou chorobou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme