Slavný rocker Eddie Van Halen podlehl rakovině. Patřil k nejlepším kytaristům historie

Ve věku 65 let zemřel na rakovinu kytarista Eddie Van Halen, spoluzakladatel hardrockové skupiny Van Halen. Oznámil to v úterý na twitteru jeho syn. V roce 2001 oznámil Van Halen, že má rakovinu jazyku. Trpěl také těžkou artritidou, kvůli které nemohl hrát. Dříve bojoval s alkoholismem a drogami.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 65 let na rakovinu zemřel kytarista Eddie Van Halen, spoluzakladatel hardrockové skupiny Van Halen

Ve věku 65 let na rakovinu zemřel kytarista Eddie Van Halen, spoluzakladatel hardrockové skupiny Van Halen | Foto: Greg Allen | Zdroj: ČTK/APInvision

„Nemohu uvěřit tomu, že to musím psát, ale můj otec Edward Lodewijk Van Halen dnes ráno prohrál svůj dlouhý a náročný boj s rakovinou,“ napsal na twitteru Wolfgang Van Halen.

Eddie Van Halen se narodil v Amsterodamu v roce 1955, jeho rodina se přestěhovala do Pasadeny v Kalifornii v roce 1962. O deset let později založil kapelu.

Svými originálními sóly Van Halen koncem sedmdesátých let zpopularizoval styl kalifornských párty kapel a zasloužil se o vyřazení disco hudby z hitparád koncem sedmdesátých let, a to jak debutovým albem a poté další úspěšnou deskou 1984, která obsahuje hity jako Jump, Panama či Hot for Teacher.

Zvláštností Van Halena podle AP bylo, že dokázal hrát skoro na každý nástroj, ale neuměl číst noty. Studoval hru na klasické piano a také vytvořil jedny z nejvýraznějších kytarových riffů v rockové historii. Byl to nizozemský imigrant, který byl považován za jednoho z největších amerických kytaristů své generace.

Členové kapely Van Halen - bratři Eddie a Alex; zpěvák David Lee Roth a baskytarista Michael Anthony - se dali dohromady v Pasadeně. Byli členy konkurenčních středoškolských kapel a poté společně navštěvovali Pasadena City College.

Rolling Stones opět na vrcholu britského žebříčku. Na první místo je vynesla remastrovaná verze alba

Číst článek

Spojili se a vytvořili skupinu Mammoth, název kapely ale změnili na Van Halen poté, co zjistili, že existuje další skupina s názvem Mammoth.

Jejich album Van Halen z roku 1978 obsahovalo hity Runnin’ With the Devil a Eruption, v němž Van Halen předvedl působivé bezmála dvouminutové kytarové sólo, dále pak písně You Really Got Me či Ain’t Talkin’ Bout Love.

Van Halen se řadí k 20 nejprodávanějším umělcům všech dob, v roce 2007 byla kapela uvedena do rokenrolové síně slávy.

Zatímco hudební časopis Rolling Stone umístil Eddieho Van Halena na osmou příčku stovky nejlepších kytaristů světa.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme