Zemřel slovenský rockový hudebník Marián Varga, bylo mu 70 let

Ve středu zemřel známý slovenský hudebník Marián Varga. Podle Denníku N trpěl poslední dobou zdravotními problémy. Na hudebním pódiu se objevil naposledy letos v dubnu. Varga stál v čele legendární rockové skupiny Collegium Musicum, kterou odborníci nazývají nejvýznamnějším souborem svého typu ve východním bloku.

Bratislava (Aktualizováno: 18:59 9. 8. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 70 let zemřel slavný slovenský muzikant a skladatel Marián Varga

Ve věku 70 let zemřel slavný slovenský muzikant a skladatel Marián Varga | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Skupina vznikla v roce 1969 a proslavila se interpretacemi známých děl vážné hudby – například Concerto in D od Josepha Haydna nebo adaptací proslulé Šeherezády od Rimského-Korsakova.

Klavírista a skladatel Varga Collegium koncem 90. let rozpustil a začal se věnovat sólové dráze a také experimentálním mezižánrovým spolupracím s Moyzesovým kvartetem, Jozefem Luptákem, Andrejem Šebanem či Pavlem Fajtem. V Čechách patřily Vargovy koncerty k velmi úspěšným akcím, pravidelně vyprodával pražskou Lucernu.

Naposledy se Varga na podiu objevil letos v dubnu. Bylo to na koncertu, který pro něj připravil jeho přítel Ladislav Snopko, a Varga na něm zahrál jednu skladbu.

Podle serveru SME Vargu trápily zdravotní problémy celý život, od dětství měl problémy se žaludkem, byl kuřák a v určitou dobu se potýkal i se závislostí na alkoholu.

Rodáka ze Skalice přivedl k hudbě strýc. Varga nastoupil na konzervatoř, ale nedokončil ji.

Čeští hudebnící vzpomínají na Vargu

„Byl to úžasný varhaník a samozřejmě velice silná osobnost s charismatickým vzhledem. Vím, že jsme se Žlutým psem na jeho Collegium Musicum strašně žárlili. To byla jediná kapela, jejíž fanoušci dokázali ve velké Lucerně vymáčknout skleněné dveře,“ uvedl Ondřej Hejma.

Od dětství poslouchal Vargu a jeho Collegium Musicum Jan Kalina ze skupiny Sto zvířat. „Varga byl jako hráč na piano neuvěřitelný. Táta sloužil na vojně na Slovensku, takže nás s lidmi jako Fedor Frešo a Marián Varga seznámil. To jsou hoši z jiného světa,“ konstatoval.

Za jeden ze svých největších vzorů označil Vargu klávesista skupiny Lucie Michal Dvořák. „Já moc na vzory nejsem, vždycky jsem chtěl jít vlastní cestou, ale určitě Rick Wakeman, Manfred Mann a Marián Varga jsou lidé, kteří mě nejen ovlivnili, ale ke kterým jsem vzhlížel ze svých pubertálních nížin. Mockrát jsem byl na jeho vystoupení, abych viděl, jak čaruje nad klávesnicí,“ sdělil.

„Každé album, na němž se podílel, stálo by za samostatný rozbor (včetně i těch relativně méně zdařilých) a byla by to vskutku velmi obsáhlá studie. Přestože se tedy budeme moci z muzikantovy oduševnělé muziky těšit i nadále, je nesmírná škoda, že žádná nová už k nim nepřibude,“ podotknul hudební publicista Leoš Kofroň.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme