Zemřel dlouholetý člen skupin Spirituál kvintet a C&K Vocal Jiří Cerha. Bylo mu 78 let

Ve věku 78 let v úterý zemřel Jiří Cerha, dlouholetý člen skupin C&K Vocal a Spirituál kvintet. Na svých stránkách to oznámila kapela Spirituál kvintet. Zemřel 13 dní poté, kdy v pražské Lucerně zakončil Spirituál kvintet svoji šedesátiletou kariéru. Nejstarší československá folková skupina tam 13. října odehrála poslední ze série čtrnácti rozlučkových koncertů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Cerha byl dlouholetým členem skupin Spirituál kvintet a C&K Vocal

Jiří Cerha byl dlouholetým členem skupin Spirituál kvintet a C&K Vocal | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

„Se zármutkem jsme přijali zprávu, že včera (26. října) ve večerních hodinách odešel do muzikantského nebe Jirka Cerha řečený Cidla. Zpěvák, skladatel, pedagog, kapelník C&K Vocalu, od roku 2000 člen Spirituál kvintetu. Je nám to moc líto,“ uvedla skupina Spirituál kvintet.

Spirituál kvintet se po šedesáti letech loučí. V pražské Lucerně odehraje poslední koncert

Číst článek

Jiří Cerha se narodil 10. června 1943 v Praze. Komponování a zpěv vyučoval na pražské konzervatoři. Jako hudební skladatel se zabýval scénickou hudbou a zhudebňováním různých klasických literárních a dramatických děl světové literatury – například Shakespearových Sonetů v překladu Martina Hilského a dalších. Zpívá na albech skupin C&K Vocal a Spirituál kvintet, s Petrem Skoumalem účinkoval i na albu Kdyby prase mělo křídla.

Ve skupině Spirituál kvintet působil barytonista Cerha především jako zpěvák. Autorsky je spjatý především s vokálním souborem C&K Vocal, který založil v roce 1970 společně s Ladislavem Kantorem. Cerha v něm měl skladatelský podíl a byl významnou osobností jako interpret. V roce 1974 natočil C&K Vocal LP desku Generace, která byla ovšem vydána až o tři roky později. V roce 1977 získal C&K Vocal Cenu Melodie.

„Na úhoru české scény se snažili přicházet s hudbou inteligentní, v podstatě artrockovou,“ uvedl hudební publicista Ondřej Bezr.

Koncert skupiny Spirituál kvintet v pražské Lucerně | Foto: Petr Horník/Právo | Zdroj: Profimedia

V osmdesátých letech skupina prošla množstvím zákazů vystupování od tehdejšího komunistického režimu. Od roku 1990 se musela kapela obejít bez Ladislava Kantora, který se stal poradcem prezidenta Václava Havla. Skupina získala angažmá v pražském Divadle Labyrint, kde byl od roku 1991 Cerha sedm let hudebním dramaturgem. Vedoucím C&K Vocalu byl od roku 1988, v roce 2000 se stal členem Spirituál kvintetu. V rozhovoru pro Právo Cerha nedávno uvedl, že plánuje dopsat knihu o C&K Vocalu.

Cerha je také autorem mnoha scénických hudeb, písní pro Divadlo Semafor, pro Realistické divadlo v Praze a pro Divadlo v Příbrami.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme