Poslední rozhovor s Jitkou Šuranskou: Moje duše věděla, že se chce věnovat klasice i folkloru

Ve věku 41 zemřela v pondělí houslistka, zpěvačka a držitelka a cen Anděl Jitka Šuranská. Připomeňte si tuto výjimečnou hudebnici, která se věnovala zejména interpretaci a úpravám moravských lidových písní. Hostem pořadu Vizitka na Českém rozhlasu Vltava byla v březnu tohoto roku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jitka Šuranská se narodila v Kudlovicích u Uherského Hradiště. Přestože podle svých slov nepocházela z rodiny, která by každý týden jezdila na filharmonii, vystudovala housle na konzervatoři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jitka Šuranská, houslistka a zpěvačka ze Slovácka. Moderuje Lenka Novotná

„Tento žánr byl pro mě poměrně vzdálený a až na konzervatoři jsem se postupně zamilovala i do něj. Jako by moje duše věděla, že ho chci dělat,“ řekla ve Vizitce. 

Po celou dobu studií hrála s Cimbálovkou Stanislava Gabriela. „Hodně mi pomohl začít se orientovat tomto stylu, udělal ze mě tercášku, která hraje, poslouchá a improvizuje.“ 

Jejím nejdůležitějším učitelem však byl profesor Zdeněk Gola z ostravského Institutu pro umělecká studia.

„Byl velice přísný, zároveň vlídný a obrovsky podporující. Úžasné na něm bylo, že i když věděl, že před sebou nemá talent zeměkoule, nevzdal to se mnou,“ dodala hudebnice, která získala tři hudební ceny Anděl, z toho dvě v kategorii world music. 

Ta první přišla v roce 2005 za album Písňobraní společně s Jiřím Plockem, druhá o osm let později za sólovou nahrávku Nězachoď slunečko. Deska Beránci a vlci, na níž Šuranská spolupracovala s mnoha dalšímu umělci, pak v roce 2017 uspěla ve folkové kategorii. 

„Pracovat s tradiční hudbou znamená chodit po tenkém ledě. Spousta lidí vás odsoudí – buďto že neumíte sami napsat písničku, anebo že si to vůbec nemůžete dovolit. Že jde o špinění národní tradice,“ svěřila se.

„Já si ale myslím, že aby tradiční písně zůstaly živé, je třeba s nimi pracovat, protože nic nezůstává neměnné. My muzikanti se měníme, jsme nová generace, přesto ty písně ctíme,“ dodala ve svém posledním rozhovoru na Vltavě.

Lenka Novotná, Hana Slívová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme