Interpol přivezli do Prahy New York roku 2002. Exkluzivní vinyl na jeden poslech

Kapela Interpol debutovala před patnácti lety deskou Turn On The Bright Lights. S albem, kterým se zapsali do novodobé hudební historie, teď vyrazili na světové turné. Jako první ho přehráli v celém znění pražskému publiku.

Recenze Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapela Interpol debutovala před patnácti lety deskou Turn On The Bright Lights. S albem, kterým se zapsali do novodobé hudební historie, teď vyrazili na světové turné

Kapela Interpol debutovala před patnácti lety deskou Turn On The Bright Lights. S albem, kterým se zapsali do novodobé hudební historie, teď vyrazili na světové turné | Foto: Čestmír Jíra

Ceny vinylů se dnes pohybují obvykle mezi 600 až 700 Kč, za speciální vydání si ještě trochu připlatíte. Interpol teď do Prahy přivezli exkluzivní edici svého debutu. Pustit jste si ji mohli ale jenom jednou. Občas deska zadrhla, přeskočila. Ale byla to ona. V celé své kráse, od Untitled po Leif Erikson.

Nebylo to dokonalé. Nebylo to nejlepší provedení. O koncertu se rozhodně nebude mluvit jako o události roku. I tak se jednalo o výjimečný zážitek. Interpol vystoupili v Česku poprvé na Open Air Festivalu v Panenském Týnci. Podruhé se vrátili předloni.

Kapela Interpol debutovala před patnácti lety deskou Turn On The Bright Lights. S albem, kterým se zapsali do novodobé hudební historie, teď vyrazili na světové turné | Foto: Čestmír Jíra

V pražském Lucerna Music Baru chyběl vzduch, suchý nezůstal jediný svršek. Téměř přesně po dvou letech se mohla situace opakovat. Původně naplánovaný koncert na stejné místo byl ale vyprodán tak rychle, že ho organizátoři přesunuli do sousedního Velkého sálu.

I když se podmínky potenciálně zlepšily, i tentokrát připomínal podzemní sál na konci večera zapařené kluziště v centru Hong Kongu. Na druhou stranu Interpol hrají častěji ve větších sálech a před daleko početnějším publikem. Nyní navíc vůbec poprvé po dvouleté pauze. Praha byla první zastávkou turné obsahujícím setlist naplněný písněmi z desky Turn On The Bright Lights.

Shodou okolností U2 momentálně slaví taky výročí. Ale dvojnásobné, tedy třicet let od vydání svého přelomového alba The Joshua Tree. K jeho přehrání se ale dostanou na svých koncertech až po několikaskladbové předehře. To Interpol začali hned úvodním kytarovým riffem.

Foto: Čestmír Jíra

Co znamená pro U2 Where The Streets Have No Name, to mají newyorští kolegové v písni Untitled. Pak následoval Obstacle 1, NYC,... žádná překvapení se nekonají. Dojde i na Obstacle 2, která je podle statistik serveru Setlist.fm zařazována skupinou téměř pětkrát méně častěji než první díl.

Z reakcí bylo poznat, že Say Hello To The Angels nebo Stella Was A Diver And She Was Always Down mají nad ostatními lehce navrch. Turn On The Bright Lights je ale kvalitní nahrávka, bez výrazného slabšího místa. Snad jen závěr nemá jasnou hyperbolu a vyšumí v nekonečnu. Nechává posluchače v napětí, co přijde dál.

Tentokrát přišel ještě „přídavek“. V něm došlo hned zkraje na oblíbené Slow Hands a Evil. Ty vyvolaly v obecenstvu možná ještě mohutnější potlesk než předešlý program. Možná proto, že to publikum vlastně nečekalo, do té doby bylo vše nalajnováno.

Kapela Interpol debutovala před patnácti lety deskou Turn On The Bright Lights. S albem, kterým se zapsali do novodobé hudební historie, teď vyrazili na světové turné | Foto: Čestmír Jíra

Po dalších patnácti minutách se ale skupina zasekla a nedokázala nijak vystoupení posunout. Vnímavost navíc nedostatkem kyslíku opadávala, vše najednou působilo tak nějak netečně. Chyběl jasný úder. Ten přišel až v samotném závěru, kdy se kapela obloukem vrátila ke svému debutu. Poprvé po šesti letech zahrála Specialist – bonusovou skladbu Turn On The Bright Lights.

Jaký byl vrchol koncertu? První hodina – prvních jedenáct skladeb. Možná nebyly písně nejlépe zahrané. Někomu možná chyběl původní baskytarista Carlos D. Se scénou si hudebníci hlavu taky příliš nelámali. Ale bylo to kompletní, naživo, jen pro jeden okamžik. Stejně jako se lisují ty vinyly v limitovaných sériích a sběratelé jsou za ně ochotni přednostně platit, i tady se našli nadšenci, kterým to udělalo radost. Interpol své místo v hudebním kánonu mají. Vědět o nich je výhoda.

 

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme