Na narozeninách Českého rozhlasu zahrají Buty i David Koller. Uvidíte, jak se dělá rádio i iROZHLAS.cz

V sobotu 19. května pořádá Český rozhlas na pražských Vinohradech tradiční Den otevřených dveří. Součástí bude i ukázka práce redakce iROZHLAS.cz. Průběžně bude v blízkých Riegrových sadech probíhat koncert k 95. narozeninám Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český rozhlas, rádio, rozhlas, mikrofon (ilustrační foto)

Ilustrační foto. | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Český rozhlas v sobotu otvírá dveře rozhlasových budov na Vinohradech široké veřejnosti. Pro návštěvníky jsou připraveny komentované prohlídky, tematický program stanic uvnitř budovy a koncerty a zábavný program pro děti v Riegrových sadech. Začíná se ráno a zábava potrvá až do noci.

#iROZHLAS_1: 12 měsíců, 20 932 příspěvků, 138 online reportáží, 156 citovaných zpráv a kauz

Číst článek

Komentované prohlídky s průvodci, kteří návštěvníky seznámí s historií rozhlasu, vysílací technikou a současným rozhlasovým vysíláním, začínají v 9 hodin. Další skupinky budou po deseti minutách následovat až do 18 hodin.

Po prohlídce mohou návštěvníci využít tematický program, který si pro ně připravily jednotlivé stanice. Otevřena bude také Galerie Vinohradská 12 v suterénu budovy s výstavou historických rozhlasových přijímačů a zajímavostí z historie vysílání. Své oblíbené stanice mohou navštívit také posluchači, kteří se neúčastní komentovaných prohlídek.

Den otevřených dveří doplní v sobotu 19. května i koncert. V Riegrových sadech vystoupí Kašpárek v rohlíku, Lake Malawi, Debbi, Jana Rychterová, kapela Slza a mnoho dalších interpretů. Narozeninový koncert zakončí zpěvák David Koller.

Kromě skvělé hudby na návštěvníky čeká i výtečné jídlo a pití. Výborné občerstvení nabídnou Tommy's Food Truck, Chris from Paris Food Truck, Barmské bistro, UGO food truck, Pan Hranolka, Paella do Olino a další. Osvěžení zajistí koktejly od Nebe Praha, pivo, česká točená limonáda Koli a lahodná káva od Mohaji Café.

Hlavní scéna (Atletický stadion TJ Sokol Praha Královské Vinohrady)

13.00 – 14.00 Kašpárek v rohlíku
15.00 – 16.00 Lake Malawi
17.00 – 18.00 Buty
19.00 – 20.00 Debbi
21.00 – 22.00 David Koller

Malá scéna (příjezdová cesta k TJ Sokol Praha Královské Vinohrady)

12.00 – 13.00 Jana Rychterová
14.00 – 15.00 Jaroslav Uhlíř
16.00 – 17.00 Slza
18.00 – 19.00 Adrian T. Bell
20.00 – 21.00 G.A.R.S. (Groove Army – Royal Squad) 

Připraven bude bohatý program pro děti, které se mohou těšit na loutkové i hrané divadlo, chodce na chůdách, rozhlasovou „bojovku“, dětské dílny a program Rádia Junior. 

11.00 Divadelní představení Jak se (NE)dělá rádio
14.00 Divadelní představení Jak se (NE)dělá rádio
15.30 Divadlo KAKÁ – Kyklopci (pohádka)
16.15 Studio DAMÚZA – Deset, dvacet, Sova! (pohádka)
17.00 Hombres: Brkelemeke (představení pro dospělé i děti)
11.00 - 17.00 Rozhlasová bojovka a Dílny pro děti (chůdařská, ruchařská, tiskařská, malířská)

iROZHLAS má rok: investigoval, zpovídal, analyzoval i vysvětloval

Číst článek

V rámci komentované prohlídky (vstup z Římské 13) bude možné navštívit studia Rádia Junior, odkud se vysílá pro nejmenší posluchače. Bude k dispozici i možnost vyzkoušet si roli moderátora, vyfotit se s kulisami Rádia Junior (2. patro, Římská 13).

Dále návštěvníky komentovaná prohlídka zavede za archivními ukázkami a vydaných knih Českého rozhlasu do archivu a rešeršního oddělení (2. patro, Vinohradská 12) a do sekce nových médií (1. patro, Vinohradská 12), kde bude k vidění ukázka multimediálních projektů Českého rozhlasu.

V rámci nekomentované prohlídky je možné navštívit prostory odkud vysílají stanice Český rozhlas Radiožurnál, Plus, Vltava, Dvojka, Rádio Wave nebo zpravodajský server iROZHLAS.cz 

iROZHLAS.cz

Redakce zpravodajského webu Českého rozhlasu - iROZHLAS.cz - předvede, jak vznikají příspěvky pro online zpravodajství a co stojí za prací online editora a redaktorů. Dočasnou „redakci“ najdou na ulici Vinohradská 12 v prostorách bývalého starožitnictví.

Český rozhlas Radiožurnál

Od 11 do 13 hodin bude probíhat představení sportovních redaktorů. Sporťáci Českého rozhlasu vs. České televize aneb jak se komentuje sport v televizi a v rozhlase (prostory bývalého květinářství – vchod z ulice).

Český rozhlas Plus

Setkání s moderátory, kde si návštěvníci budou moci popovídat o všem, co je zajímá. V průběhu dne se tu vystřídají Barbora Tachecí, Veronika Sedláčková, Michael Rozsypal, Jan Bumba, Libor Dvořák, Radko Kubičko. Na setkání s posluchači se těší i šéfredaktor Petr Šabata, vedoucí programu Patricie Polanská a další lidé z Plusu (mezanin Vinohradská 12).

V přilehlé poslechové místnosti bude probíhat od 10 do 15 hod. Mozkoherna. Tam si návštěvníci budou moci vyzkoušet neurotechnologie, mozkohračky a aktivity, které rozproudí jejich mozek.

Na vlastní hlavě zjistí, že trénink mozku není nuda, vlastní koncentrací budou moci ovládat létající míčky, otestují svůj postřeh a reakce, vyzkouší si chytré hry a hlavolamy. Povede ji trenérka paměti nejvyššího stupně Eva Fruhwirtová.

Český rozhlas Dvojka

Dvojka nabídne živé vstupy, setkání s mnohými hlasy z vysílání, hudební vystoupení a moderovaná autogramiáda s Janem Cimickým, Václavem Žmolíkem, Rudolfem Křesťanem, Janem Rosákem, Světlou Magni, Bronislavou Janečkovou a dalšími (Studio 1).

Český rozhlas Vltava

Moderovaná debata, která bude otevírat projekt Kánon100 (Studio 2).

Radio Wave 

Stanice Radio Wave si připravila speciální víkendový On Air od 9.00 do 22.00 hodin s moderátory Kubou Kaifoszem a Jardou Petříkem. Dále živé DJ sety moderátorů Radia Wave (prosklené studio, roh Vinohradská/Balbínova).

Český rozhlas Radio Praha 

Představení vysílání do zahraničí pro různé země světa (mezanin, M23).

Návštěvníci budou mít možnost vyzkoušet si práci rozhlasového hlasatele. Nahrávku jejich hlasu z D-streamu jim pošleme (před budovou Vinohradská 12).

Prodejna vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis bude otevřena po celý den (Vinohradská ulice).

Ve Smyboxu bude možnost pořídit si fotografii s rozhlasovými rekvizitami, které se dají sdílet na sociálních sítích. Kdo by chtěl, může je dostat namístě vytištěné (recepce Vinohradská 12).

Celý den bude také otevřená rozhlasová jídelna On Air, kam mohou na dobrý oběd zajít rozhlasáci i návštěvníci.

Nicola Welnerová, Markéta Vančurová, jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme