Zemřel Jef Kratochvil, fotograf brněnských divadel bojoval s těžkou nemocí

Zemřel brněnský fotograf Jef Kratochvil, obrazový kronikář Husy na provázku a později Městského divadla Brno. Bylo mu 74 let, v posledních měsících bojoval s těžkou nemocí. Informaci potvrdila mluvčí Městského divadla Lenka Pazourková.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jef Kratochvil na autogramiádě v roce 2015

Jef Kratochvil na autogramiádě v roce 2015 | Zdroj: ČTK

Do širšího povědomí vstoupil samouk Kratochvil stovkami snímků z počátků i nejslavnější éry brněnského „Provázku". Zachycoval na nich Boleslava Polívku, Miroslava Donutila, Ivu Bittovou i další známé tváře.

„Byl jsem pochopitelně fanoušek a fotografoval jsem jen pro potěšení, cítil jsem potřebu tu úžasnou atmosféru zaznamenat," napsal v obsáhlé fotografické knize Provázek, která vyšla v roce 2015.

Návrhy desek  i fotky ateliérů

V polistopadových dekádách spojil Kratochvil své působení s Městským divadlem Brno. Byl jeho dvorním fotografem, vedl divadelní magazín Dokořán.

Kratochvil se během let věnoval také reportážní fotografii a dalším žánrům. Navrhoval obaly gramofonových desek folkových a rockových kapel. Známý je cyklus jeho záběrů z ateliérů brněnských umělců.

Kratochvilův otec Josef byl významným skautským činovníkem a spisovatelem. Začátkem 50. let emigroval, aktivně se účastnil exilového hnutí. Bratrem fotografa Jefa - vlastním jménem Josefa - Kratochvila je uznávaný spisovatel Jiří Kratochvil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme