V kině i online. Festival dokumentárních filmů v Jihlavě nabídne propagátora LSD či Jana Nedvěda

Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě nabídne režijní debut herečky Charlotte Gainsbourgové, příběh popularizátora LSD Timothyho Learyho, filmový portrét písničkáře Jana Nedvěda nebo retrospektivu slovensko-českého etnografa Karola Plicky. Jubilejní 25. ročník festivalu se bude konat od 26. do 31. října, program ve středu představili pořadatelé v pražském kině Mat.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z natáčení snímku Tahle doba není pro nás, sledující Jana Nedvěda na posledním turné, režiséra Jana Látala

Z natáčení snímku Tahle doba není pro nás, sledující Jana Nedvěda na posledním turné, režiséra Jana Látala | Zdroj: MFDF Ji.hlava

Akce nabídne klasický i experimentální autorský dokument, tematické retrospektivy a řadu nesoutěžních programových sekcí. První z celkových tří tiskových konferencí k festivalu provázela moderátorka České televize Linda Bartošová.

Festival mění podobu soutěžních sekcí i udílená ocenění. Kromě hlavní Ceny pro nejlepší film ocení i nejlepší kameru, střih nebo zvuk, stejně jako výjimečné formáty, například nejlepší filmovou esej. Sedmičlenná porota udělí také cenu nejvýraznějšímu debutu i filmu z regionu střední a východní Evropy. Novinkou je i Cena za nejlepší dokumentární knihu.

Kino i online

Letošní Ji.hlava se po roční pandemické pauze vrací do kinosálů. Jedno z festivalových kin nabídne i výběr z filmů uvedených loni online. Ji.hlava ale nerezignuje ani na virtuální prostor a po skončení živého festivalu v jihlavských kinech naváže 1. listopadu čtrnáctidenní festival online.

„Každý prostor – fyzický i digitální – má svá specifika, a proto se filmový program obou podob festivalu bude lišit. Některé filmy poběží jenom v kinech, internet zase nabídne bonusy, které v kinech neuvidíte,“ uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Na Febiofest letos přijede britský herec James McAvoy i režisér historického seriálu Koruna

Číst článek

Zeman, Nedvěd a táta

Sekce Česká radost, která cílí na český dokument, nabídne film Hlasy pro prezidenta aneb Pokus o kontrarevoluci režiséra Martina Kohouta, zachycující společenské a politické dění před prezidentskými volbami 2018. Dokumentarista Jan Látal pozve diváky do světa stárnoucího písničkáře Jana Nedvěda.

Ve stejné sekci bude uveden animovaný dokument Milý tati režisérky Diany Cam Van Nguyenové, jejíž předchozí studentské filmy Malá nebo Spolu sami uspěly na domácích i zahraničních festivalech.

„Film Milý tati je založený na dopisech, které mi napsal můj táta v letech 2004 až 2005, když byl rok ve vazební věznici Plzeň-Bory. Dopisy jsou plné lásky, která jako by se vytratila… Jako dospělá dcera mu tak na dopisy odpovídám a reflektuji náš vztah," uvedla režisérka.

Pomoc moravským obcím

V sekci Souhvězdí, která vybírá to nejlepší ze světových festivalů za poslední rok, diváci uvidí snímek Jane by Charlotte. Britská herečka Charlotte Gainsbourgová přibližuje ve svém režijním debutu komplikovaný vztah s vlastní matkou, herečkou, zpěvačkou a módní ikonou 70. let Jane Birkinovou.

Začíná druhý díl zlínského filmového festivalu. Zahájí ho animovaný snímek Myši patří do nebe

Číst článek

Historii pracující třídy přiblíží snímek Returning to Reims francouzského režiséra Jeana-Gabriela Périota. Filmová adaptace memoáru Didiera Eribona s názvem Návrat do Remeše se zamýšlí nad současnou nedůvěrou v intelektuální elity, ve vládnoucí třídy a proevropskou politiku. Příběh amerického psychologa, filozofa a popularizátora LSD Timothyho Learyho nabídne soutěžní sekce Svědectví.

Festival z každé akreditace zakoupené do 20. září věnuje 50 korun na obnovu tornádem zničené Základní školy Hrušky. Za akreditaci, která zatím stojí 650 korun, je možné zaplatit i více, vše nad 600 korun poputuje na konto sbírky.

ČTK, til Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme