Jiří Lábus slaví 70 let. Za roli ve filmu Vlastníci je nominován na Českého lva

S hlasem dokáže divy a málokdy se stane, aby se v jeho společnosti člověk nezasmál. Dabuje třeba obětavou manželku Marge Simpsonovou, do toho nepřestává vystupovat v pražském studiu Ypsilon, ale stále je vidět také v televizi a kinech. Aktuálně má nominaci na Českého lva za hlavní roli ve filmu Vlastníci. Řeč je o Jiřím Lábusovi, který slaví sedmdesáté narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Lábus

Jiří Lábus | Foto: Milan Bureš | Zdroj: MAFRA/Profimedia

Americký seriál o pravděpodobně nejslavnější kreslené rodině vysílala poprvé Česká Televize v roce 1993. Od té doby Jiří Lábus propůjčuje svůj hlas postavě modrovlasé Marge Simpsonové. Jeho nezaměnitelný projev slýcháme kromě televizního dabingu i v řadě rozhlasových projektů. Jedním z nich jsou například epizody rodinky Tlučhořových, které od roku 2012 pravidelně vysílá Český rozhlas Dvojka. 

Lábus a Kaiser

Tlučhořovy společně s Lábusem připravuje herec Oldřich Kaiser. Tuto dvojici známe hlavně z jejich společných estrádních scének. Mezi ně patří Moucha, Hodina dějepisu a také Těžký týden referenta Kubrta, který společně se svým podřízeným Staníkem stále dokola vylévá nálev, protože nepřišly gumičky.

Za sebou má ale Lábus i mnoho divadelních a filmových rolí. Hned po škole nastoupil do stálého angažmá v tehdy ještě libereckém studiu Ypsilon, zůstal v něm i po přestěhování divadla do Prahy. Za roli v inscenaci Hlava medúzy dostal v roce 1997 Thálii. V českém filmu se naposledy objevil v novém snímku Jiřího Havelky Vlastníci. Za roli pana Kubáta ve Vlastnících je teď Lábus nominován na Českého lva.

Josef Kaňka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme