Před 70 lety se narodil zpěvák Jiří Schelinger, muž s jemným chraplákem

Nedostudovaný instalatér Jiří Schelinger, který ovládal hru na klavír, kytaru i housle, dostal jednoho dne lano od Karla Šípa ze skupiny Faraon. Toho lana se chytil a už nepustil. Zpěvákův krátký život ale skončil tragickým skokem do Dunaje.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Život legendárního zpěváka Jiřího Schelingera skončil předčasně skokem do Dunaje v roce 1981

Život legendárního zpěváka Jiřího Schelingera skončil předčasně skokem do Dunaje v roce 1981 | Foto: soukromý archiv Milana Schelingera | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0,©

Jeho vysněný rock, kterému s chtěl věnovat už na začátku své kariéry, mu přinesl spousty fanynek. Zpěvák Jiří Schelinger se narodil přesně před 70 lety. A tak právě kvůli rockové hudbě neměl rád svůj velký filmový hit Což takhle dát si špenát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž o 70. výročí narození Jiřího Schelingera

Blonďák s chraplavým hlasem, který se snažil o lepší životosprávu - i přes to se ale pral s duší rebela. Ke kytaře, ale také klavíru a houslím ho už v mládí přivedl jeho otec. Když mu bylo 19 tak ho oslovil Karel Šíp a se skupinou Faraon začal nahrávat první singly.

Charismatický Schelinger se dokázal uplatnit v jakémkoli žánru včetně středního proudu, blues nebo swingu. Mnohé příznivce folku pak oslovil jeho nejznámější hit Holubí dům. Na jeho úspěch vzpomínal před 25 lety ve vysílání Českého rozhlasu jeho autor Jaroslav Uhlíř.

Zákulisí Vinárny U Pavouka. Tam, kde se zrodila postava Járy Cimrmana

Číst článek

„Já i Zdeněk Svěrák se tomu divíme, že se ta písnička tak chytla. Text je dlouhý, složitý, muzika také není dvakrát jednoduchá. Je to paradox. Pro mě z toho vzniklo poučení, že když něco děláte záměrně jednoduše, aby se to takzvaně chytlo, tak lidi neomylně prokouknou ten kalkul.“

Tragický skok do Dunaje 13. dubna 1981 ale připravil hudební scénu o jednoho z nejvýznamnějších zpěváků té doby. Na začátku 80. let byl přitom Schelinger ve skvělé textařské formě a z pověstného lamače dívčích srdcí se stával člověk, který se zajímal o filozofii.

70 let od narození Jiří Schelingera si připomínají i fanoušci na sociálních sítích. Na facebookové stránce Jiří Schelinger 70 je řada rozhovorů s jeho kamarády, fanoušky nebo kolegy. Ve druhé polovině roku by se pak měly uskutečnit výstavy a speciální koncerty.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme