‚Rytíř slova.‘ Na posledním rozloučení se Stránským sloužil mši Duka, zněla i píseň Kubišové

Reprodukovanou písní Marty Kubišové ze seriálu Zdivočelá země se v pondělí zaplněná velká obřadní síň strašnického krematoria rozloučila s Jiřím Stránským. Spisovatel, scenárista, překladatel a bývalý politický vězeň zemřel 29. května ve věku 87 let. Již dopoledne se za zesnulého spisovatele a odpůrce totality konala mše v kostele Matky Boží před Týnem na Staroměstském náměstí v Praze. Téměř dvouhodinovou mši sloužil kardinál Dominik Duka.

Tento článek je více než rok starý.

Fotogalerie Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Jirka Stránský byl rytíř slova a byl to skvělý člověk,“ uvedl při příchodu do obřadní síně Martin Dejdar, který v televizním seriálu Zdivočelá země natočeném podle Stránského knihy ztvárnil roli pilota Antonína Maděry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslední rozloučení s Jiřím Stránským sledovala i reportérka Pavla Lioliasová

Vedle rodinných příslušníků a přátel se posledního rozloučení zúčastnil například poslanec Karel Schwarzenberg (TOP 09), zástupci Konfederace politických vězňů, ředitel České televize Petr Dvořák, předseda českého PEN klubu Jiří Dědeček, zakladatel a ředitel DOXu Leoš Válka, bývalá první dáma Dagmar Havlová, filmařka Olga Sommerová nebo herci Jiří Schmitzer, Zdeněk Svěrák a Vladimír Javorský.

„Vážím si na něm skoro všeho. Je nádherné, že po všem, co v životě prožil, neztratil elán. Byl to silný člověk,“ řekla Jiřina Bohdalová.

„Vždycky když vstoupím do kanceláře PEN klubu, uvidím tvoji fotku a uslyším tvůj halasný smích. Převzal jsem po tobě žezlo v PEN klubu a slibuju, že přebírám i ty tvoje významné alergie,“ uvedl ve smutečním projevu Dědeček v narážce na prohlášení Stránského. Ten v nemocnici na otázku, zda není na něco alergický, odpověděl, že na komunisty.

Poslední rozloučení s Jiřím Stránským, Staroměstské náměstí | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Jiří Stránský očima Renaty Kalenské: Nikdy ho nezlomili, tu radost jim neudělal

Číst článek

Politické zabarvení měla i dopolední mše, na které Stránského syn Martin využil svůj proslov ke kritice prezidenta Miloše Zemana a současnou politickou situaci označil za „zdivočelou dobu“.

Narážky na politické dění měla ve strašnickém krematoriu také smuteční řeč předsedy představenstva Obecního domu a bývalého ředitel Národní knihovny Vlastimila Ježka.

Stránský byl za komunistického režimu dvakrát uvězněn. Už jako student gymnázia se zapojil do květnového povstání v roce 1945.

Zapřisáhlý odpůrce totalitních režimů i oceněný spisovatel. Jiří Stránský jako politický vězeň, skaut i básník

Číst článek

Za komunistické totality pak byli zatčeni Stránského otec Karel i bratr Jan a nakonec i Jiří Stránský sám. V roce 1953 byl odsouzen za velezradu a na svobodu se dostal až v roce 1960 na amnestii. V první polovině 70. let byl uvězněn znovu.

Napsal řadu próz, letos vydal knihu Štěstí napodruhé, která navázala na soubor povídek Štěstí z roku 1969.

Byl také autorem scénářů k seriálům a filmům, mezi nimiž byly Tábor Černého delfína, Bumerang či Kousek nebe. Na kontě má i rozhlasové hry, fejetony a překlady z angličtiny.

Za své dílo i občanské postoje si vysloužil řadu ocenění. V roce 2001 mu prezident udělil medaili Za zásluhy a za dlouholetou práci pro skautské hnutí obdržel v roce 2011 nejvyšší skautské ocenění - Řád Stříbrného vlka.

Rodina a blízcí se rozloučili s Jiřím Stránským | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme