Hrad Karlštejn čeká oprava Císařského paláce a purkrabství. Tříletá rekonstrukce začne letos v září

Národní památkový ústav vypsal soutěž na rekonstrukci hradu Karlštejn na Berounsku. Počítá se s obnovou Císařského paláce či hradního purkrabství, vzniknou i nové expozice a moderní návštěvnické centrum. Předpokládaná hodnota zakázky je 104,5 milionu korun bez DPH, nabídky lze podávat do 8. července, vyplývá z věstníku veřejných zakázek.

Tento článek je více než rok starý.

Karlštejn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Karlštejn

Hrad Karlštejn | Foto: Tomáš Pancíř | Zdroj: Český rozhlas

Práce mají začít letos v září a potrvají do října 2022. Hrad zůstane pro návštěvníky otevřen, lidé by ale měli počítat s možnými jednodenními či dvoudenními uzavírkami.

Památkáři otevřeli zámek Janovice. Brzy ho ale čeká rekonstrukce za 300 milionů korun

Číst článek

Hrad trpí skrytými neduhy i vysokým návštěvnickým provozem. Cílem je obnova chátrajících přízemních, suterénních a sklepních prostor Císařského paláce, arkádového přístavku, skalního sklepa a východní části hradního purkrabství, kde bude zřízeno návštěvnické centrum. Renovace čeká také užitkovou zahradu na jižním parkánu a inženýrské sítě.

Karlštejn loni navštívilo téměř 224 tisíc lidí, meziročně zhruba o pět procent méně. Pokles byl podle kastelána Lukáše Kunsta způsobem mnoha vlivy. Turisté podle něj častěji mířili do zahraničí, svou roli sehrálo i počasí. V letních parnech lidé raději tráví volný čas u vody a při plískanicích zůstávají doma.

Gotický hrad Karlštejn založil Karel IV. v roce 1348. Byl vybudován jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. Patří k nejnavštěvovanějším památkám v České republiky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme