Karlův most

Ministerstvo kultury vyzvalo Krajský úřad Plzeňského kraje k tomu, aby tamní památkový odbor přezkoumal způsob rekonstrukce Karlova mostu. Plzeňský krajský úřad udělil hlavnímu městu Praze jako vlastníkovi mostu ve svém prvním rozhodnutí pokutu v rekordní výši tří a čtvrt milionu korun, Praha se odvolala, ministerstvo kultury ji vyslyšelo a Plzni vrátila k přezkoumání své rozhodnutí znovu. V prosinci památkáři z Plzně rozhodli, že Praha za chybnou opravu národní kulturní památky dostane pokutu ve výši 950 tisíc korun. Ale i proti tomuto rozhodnutí se zástupci pražského magistrátu odvolali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlův most

Karlův most | Foto: Tomáš Adamec

Oprava jeho mostovky a kamenného zábradlí je už od hotová a od listopadu také zkolaudována, ale emoce budila stejně tak v roce 2009, jako v tomto končícím roce 2010.

Karlův most, který je pod ochranou UNESCO si prohlédli také členové kontrolní mise organizace na ochranu světového kulturního dědictví, kteří Prahu navštívili letos v lednu. Své postřehy k rekonstrukci na základě předpisů UNESCO nemohli nikomu sdělovat a odtajnili je až na svém letním zasedání v Brazílii.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Karlově mostě referovala Michaela Vetešková

Vyslovili politování nad tím, jak most ze začátku opravy právě kvůli výměně kamenů utrpěl.

Z tohoto setkání UNESCO ale také vyplynulo, že Průhonický park bude, stejně jako Lednicko valtický areál, zapsán na Seznam kulturních a přírodních památek UNESCO.

Česko na tuto zprávu čekalo skoro dvacet let, protože od roku 1992 nebylo jasné, jestli je Průhonický park součásti pražské památkové rezervace. I o této události vás Český rozhlas informoval jako první.

„Samozřejmě jsem v určité eufórii, že jsme se dostali do výběrového klubu nejvýznamnějších světových památek, ale z hlediska naší práce to neznamená nějakou radikální změnu,“ reagoval na zprávu ředitel Botanického ústavu Akademie věc České republiky Jan Kirchner.

ZPĚT NA ROK V KULTUŘE

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme