V Rudolfinu se uskutečnil koncert na podporu Notre-Dame, zahráli i rozhlasoví symfonici

Mimořádný benefiční koncert na podporu poničené pařížské katedrály Notre-Dame pořádala Česká filharmonie ve spolupráci se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a dalšími pražskými orchestry. Všichni hudebníci a pěvci vystoupili bez nároku na honorář. Výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje na obnovu katedrály.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 22:51 23. 4. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při pohledu na čelo katedrály Notre-Dame a dvě hlavní věže to vypadá, jakoby k žádnému požáru nedošlo

Při pohledu na čelo katedrály Notre-Dame a dvě hlavní věže to vypadá, jakoby k žádnému požáru nedošlo | Zdroj: Reuters

Na koncertu zazněl Stabat Mater Antonína Dvořáka pod taktovkou Tomáše Netopila, hlavního hostujícího dirigenta České filharmonie.

Filharmonici podle generálního ředitele Davida Marečka cítili hluboké pohnutí a potřebu podpořit Francii při obnově jedné z nejvýznamnějších duchovních staveb Evropy. Podobně se vyjádřil šéf Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jakub Čížek.

„Je to ojedinělý projekt, který pomůže Francii, Paříži, protože pro mě osobně katedrála Notre-Dame není jenom kulturní památkou, ale je to i velkým symbolem. Stejně jako třeba pro nás katedrála Sv. Víta nebo Pražský hrad. Jednoznačná podpora z naší strany této krásné myšlence,“ uvedl.

Před budovou Rudolfina mohhli kolemjdoucí sledovat koncert i na velkoplošné obrazovce, před začátkem akce zde ale vyčkávali snad kvůli chladnému počasí jen jednotlivci. Koncert živě přenášela i ČT Art, Český rozhlas Vltava a francouzská televizní stanice France Culture. Koncert je součástí sbírky, kterou vyhlásilo Národní technické muzeum za podpory ministerstva kultury, pražského magistrátu a Univerzity Karlovy, k nimž se připojila i Česká filharmonie.

Gotická katedrála začala hořet v pondělí 15. dubna. Během požáru shořela mimo jiné takřka celá střecha a štíhlá věž, než ho hasiči po osmi hodinách uhasili. Podařilo se zachránit větší část cenných uměleckých a liturgických předmětů.

Prezident Emmanuel Macron oznámil, že si přeje, aby katedrála byla obnovena do pěti let, podle odborníků to potrvá 10 až 20 let.

lac, lov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme