‚Oslava české kultury a evropské spolupráce.‘ Óda na radost zahájila Koncert pro Evropu na Vltavě

Na vyprodané plovoucí scéně u Slovanského ostrova na Vltavě v Praze zahájila v pátek po setmění Česká filharmonie Beethovenovou Ódou na radost Koncert pro Evropu. Na začátku akce konané u příležitosti českého předsednictví v Radě EU se rozezněl památeční Zvon #9801, připomínající zvony, jež za druhé světové války přetavili nacisté na zbraně. V úvodním slovu premiér Petr Fiala (ODS) označil koncert za oslavu české kultury a evropské spolupráce.

Praha (Aktualizováno: 22:55 2. 9. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koncert pro Evropu na plovoucí scéně zahájila Česká filharmonie Ódou na radost

Koncert pro Evropu na plovoucí scéně zahájila Česká filharmonie Ódou na radost | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

Scéna o nosnosti 800 tun složená z 25 pontonů podle pořadatelů pojala 170 účinkujících. Koncert sledovaly tisíce lidí - kapacita hlediště pro 1200 sedících byla vyprodána, další návštěvníci produkci přihlíželi z nábřeží, Slovanského ostrova, mostu Legií a také z různých plavidel.

Vedle České filharmonie se na plovoucí scéně představil také Pražský filharmonický sbor pod vedením sbormistra Lukáše Vasilka. Jako sólisté vystoupili sopranistka Evelina Dobračevová, mezzosopranistka Lucie Hilscherová, tenorista Aleš Briscein, basista Jan Martiník a varhanice Daniela Valtová Kosinová.

České předsednictví Rady Evropské unie řeší i digitální reformy. Mají chránit zákazníky obchodů i děti

Číst článek

Česká filharmonie pod vedením svého šéfdirigenta Semjona Byčkova nabídla symfonickou báseň Vltava Bedřicha Smetany, předehru Karneval, jednu z volného triptychu předeher Antonína Dvořáka, kam ještě patří díla V přírodě a Othello, a Glagolskou mši Leoše Janáčka.

Před Koncertem pro Evropu, jehož pořadatelem je festival Prague Sounds ve spolupráci s úřadem vlády, se uskutečnil doprovodný program na Václavském náměstí. Akcí nazvanou Ode to Joy provedl hudebník, herec a moderátor Ondřej Havlík známý pod uměleckým pseudonymem En.dru.

Koncert České filharmonie na Vltavě není jedinou doprovodnou kulturní akcí předsednictví ČR v Radě EU. Například orchestr PKF - Prague Philharmonia předsednictví v Rudolfinu 8. července zahájil. Pod taktovkou Jana Kučery se sólistou Tomášem Kačem ve světové premiéře zazněla Kačova skladba Silnější než včera připravená pro tuto příležitost.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme