Kulturní tipy v době koronaviru: velikonoční mše papeže Františka a čtení humoristických povídek

Nařízení vlády, která kvůli koronaviru uzavřela divadla, kina a další kulturní instituce, stále platí. Velká část umělců a hudebníků se proto rozhodla šířit kulturu online. Tato neděle je ovšem okořeněná i o velikonoční mši papeže Františka. Kulturní redakce Radiožurnálu a iROZHLAS.cz proto nabízí několik tipů, co je ve středu možné online sledovat nebo poslouchat.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František

Velikonoční mši papeže Františka z můžete sledovat na streamingové službě Vatikánu | Foto: Remo Casilli | Zdroj: Reuters

BALEŤÁCI NÁRODNÍHO DIVADLA ŽIVĚ NA ČT ART (od 20.00)

Protančíme tím! Přesně tak vyzývají tanečníci Baletu národního divadla všechny své příznivce. V neděli večer si je může kdokoliv zapnout na stanici ČT Art. Živě vysílaný pořad by neměl být jen uměleckým zážitkem, ale také dokumentem o poslání umění a způsobu žití v těžké době.

Baletní gala proběhne za přísných hygienických opatření, také v dramaturgické linii se odrazí paradoxy v čase koronaviru: uvidíte buď sólové výstupy, nebo spolu budou tančit ti, kteří bydlí spolu doma. Vstupenky ke koupi nebudou, nicméně bude možné přispět na dobrou věc.

DIVADLO KALICH - POVÍDKY ONLINE (vždy od 12.00)

Kdokoliv se v těchto dnech může stát součástí vždy rozesmátého hlediště Divadla Kalich. Herecké osobnosti, které se střídají v jeho inscenacích, načetly humoristické povídky skutečných mistrů tohoto žánru. Divadlo je bude od 12. dubna postupně umisťovat vždy v neděli v pravé poledne na svůj kanál na YouTube. Tam budou uloženy k poslechu zdarma.

Jako první bude mít premiéru v sérii nazvané Poslouchejte Divadlo Kalich Jana Paulová. O týden později bude následovat Jiří Lábus s povídkou Ignáta Hermanna, dále Barbora Hrzánová zalistuje povídkami Jaroslava Haška.

DIVADLO V DLOUHÉ ČTE O LÍNÉ BABIČCE (vždy od 15.00)

Inscenace Divadla v Dlouhé se jmenuje O líné babičce. Ze stejnojmenné knihy budou pravidelně každou neděli číst herci Čeněk Koliáš, Martin Matejka, Michaela Doležalová, Pavel Tesař, Jan Meduna a další. Speciálním bonusem je závěrečná kapitola Moře v podání Miroslava Hanuše, který Babičku společně s Janem Bornou režíroval. První kapitola se jmenuje Balon a na sociálních sítích divadla vychází už v neděli v 15.00.

Na Instagramu běží seriál kvízů k inscenacím Divadla v Dlouhé a pod názvem Dítě v karanténě se nenudí je na webu k dispozici výběr nejlepších úkolů, omalovánek, rébusů, doplňovaček či hrátek s papírem, které přinesly minulé ročníky (letos bohužel zrušeného) divadelního festivalu Dítě v Dlouhé. 

PAPEŽ FRANTIŠEK ONLINE (od 10.00 a 12.00)

Papež František odslouží na Hod boží velikonoční mši na Svatopetrském náměstí (10.00), následovat bude (12.00) tradiční poselství Městu a světu (Urbi et orbi). Liturgické obřady velikonočního týdne se letos ve Vatikánu budou kvůli pandemii konat bez věřících. Bude je možné sledovat na streamingové službě Vatikánu.

Farář František Sedláček v kostele ve Štípě na Zlínsku bude sloužit mši. Do tamního poutního kostela stejně jako do jiných kostelů nyní věřící hromadně nemohou, bohoslužbu však mohou sledovat živě přes internet. Sedláček navíc požádal farníky, aby mu poslali své fotografie, které umístil na kostelní lavice. Své fotografie mu poslala asi stovka lidí.

RADIOŽURNÁL ODVYSÍLAL DALŠÍ KONCERT

Už potřetí Radiožurnál odvysílal Koncert pro jiné myšlenky. Tentokrát posluchače vzal do Rožnova pod Radhoštěm, konkrétně do zkušebny kapely Mňága a Žďorp. Lucie Výborná si povídala s frontmanem Petrem Fialou. Záznam celého koncertu i s videem si můžete pustit na sociálních sítích Radiožurnálu nebo zde.

 

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme