Kotva je definitivně památkou. Proti rozhodnutí ministerstva se nikdo neodvolal

Pražský obchodní dům Kotva je definitivně památkou. Proti verdiktu ministerstva kultury se nikdo neodvolal. A rozhodnutí tak před dvěma týdny nabylo právní moci. Serveru iROZHLAS.cz to potvrdila mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Proti rozhodnutí o prohlášení OD Kotva v Praze za kulturní památku jsme neobdrželi žádný opravný prostředek, v takovém případě rozhodnutí o prohlášení OD Kotva za kulturní památku nabylo právní moci,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl.

Pražští památkáři odmítají Máj s proskleným průčelím. ‚Je to jen pracovní verze,‘ ujišťuje developer

Číst článek

Prohlášení Kotvy za kulturní památku nabylo právní moci 30. dubna. Proti rozhodnutí resortu se neodvolal ani majitel obchodního domu – společnost Pražská správa nemovitostí miliardáře Václava Skaly. Podle mluvčí Kateřiny Jukl firma s památkovou ochranou Kotvy souhlasí.

„Neodvolávali jsme se, protože s tím naprosto souhlasíme. V rámci rekonstrukce Kotvy s tím počítáme a nemáme s tím žádný problém,“ uvedla Jukl.

Vnoučata architektky a autorky stavby Věry Machoninové – Marie a Jan Kordovští – prohlášení Kotvy za památku přivítali.

„Jsme rádi, že to takto dopadlo. Je dobře, že se nikdo neodvolal. Obecně ale nemáme pocit, že by se o poválečnou architekturu stát nějak zajímal nebo staral. Byli bychom neradi, aby toto jedno prohlášení za památku působilo, jako že se dějí nějaké zásadní změny. Uvidíme, jak dopadne rekonstrukce Kotvy, Thermalu a dalších podobných staveb,“ řekla pro iROZHLAS.cz Kordovská.

Kotva chráněna dvakrát

Kotva je tak nyní chráněna dvakrát, jak už dříve předeslal ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD. „Jednak tím, že stojí v Pražské památkové rezervaci, jednak udělením statutu kulturní památky,“ upřesnil.

„Jsem rád, že lidem není lhostejný osud podobných budov, a zasadím se o to, aby nebyly opomenuty ani jiné významné stavby, které naštěstí stále ještě stojí,“ prohlásil před časem Staněk.

Brutalistní budovu v centru Prahy čeká proměna na obchodní dům. Historici architektury jsou proti

Číst článek

Ministerstvo se zabývá případnou památkovou ochranou Nové scény Národního divadla či budovy urologické kliniky v Praze na Karlově, tedy také staveb z druhé poloviny 20. století.

Resort pak před časem odmítl zahájit řízení o prohlášení památkou například u brutalistní budovy bývalého svazu studentstva na konci lukrativní Pařížské ulice.

Podle plánů investiční skupiny Kaprain, která nově vlastní i hokejovou Spartu, se z ní má stát obchodní dům.

Dělníci vymění vnější plášť, radikálně zasáhnou do interiéru a budova bude vyšší. Průčelí ani styl domu se ale změnit nemá, jak již dříve upozornil server iROZHLAS.cz.

Rekonstrukce v řádu miliard

Kotva je podle ministerstva výjimečná stavba z počátku 70. let minulého století. Jejími autory jsou manželé Věra a Vladimír Machoninovi.

Ve zdůvodnění, proč byla za památku prohlášena, stojí, že se objekt uchoval v téměř intaktní podobě a že si architekti originálním způsobem poradili s nelehkým úkolem zasadit do památkové rezervace objemnou novostavbu obchodního domu.

Obchodní dům Kotva | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Řízení o prohlášení Kotvy za kulturní památku začalo roku 2016, prohlášena byla loni na podzim. Nový majitel ale podal proti tomuto rozhodnutí rozklad s tím, že byl jako nový vlastník opomenut. Od roku 2016 patří Kotva Pražské správě nemovitostí miliardáře Václava Skaly.

„Aby nemohlo dojít k soudním sporům a stát nebyl poškozen, ministr prvoinstanční rozhodnutí z důvodu předběžné opatrnosti zrušil a vrátil věc první instanci k novému projednání v co nejkratší lhůtě,“ vysvětlovalo tehdy svůj krok ministerstvo.

Pražský obchodní dům zároveň čeká rozsáhlá rekonstrukce. Podle majitele obchodního domu má trvat zhruba rok a cena se bude pohybovat v řádu miliard korun. Pražská správa nemovitostí již také dříve uvedla, že je během přestavby Kotvy otevřena dalším investorům.

ŽIVĚ: Dělníci rozebírají Transgas. Sledujte demolici detailně z kamery na střeše Českého rozhlasu

Číst článek

Ředitel pražského územního pracoviště Národního památkového ústavu Ondřej Šefců před časem řekl, že ústav s podmínkami přestavbu schválil. Závazné stanovisko potřebné pro získání povolení ale vydává památkový odbor magistrátu.

Ohledně rekonstrukce majitel podle vyjádření vnoučat s architektkou Věrou Machoninovou částečně komunikuje. „Byly jí dány ke schválení části rekonstrukce, ale pouze potom, co se v neudržitelně špatném návrhu objevily na úřadech ke schválení,“ uvedli. Rodina se způsobem, jakým se má Kotva rekonstruovat, nesouhlasí.

Jako včelí plástev

Kotva byla postavena podle návrhu manželů Věry a Vladimíra Machoninových v letech 1970 až 1975 a je považována za jednu z nejzajímavějších československých budov sedmdesátých let.

Obchodní dům Kotva | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Její půdorys připomíná včelí plástev a tvoří ho několik do sebe zaklesnutých šestihranů.

Podobně jako jiné tradiční obchodní domy ale od devadesátých let začala kvůli novým nákupním centrům trpět relativním nezájmem nakupujících i nájemců navzdory lukrativnímu umístění v centru metropole.

V devadesátých letech připadly akcie Kotvy v kuponové privatizaci později vytunelovanému fondu Trend, k jehož zakladatelům tehdy patřil podnikatel Skala. V roce 2005 Kotvu získala irská skupina Markland. Od ní objekt koupila Pražská správa nemovitostí v roce 2016 v tendru organizovaném irskou státní konsolidační agenturou NAMA údajně za cenu přes 80 milionů eur, tehdy asi 2,2 miliardy korun.

Obchodní dům Kotva | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Anna Jadrná, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme