Kreslený Asterix slaví padesáté narozeniny

Před 50 lety se v časopise Pilote poprvé objevil příběh o Asterixovi. Od té doby se z kreslené postavy stal fenomén. Na celém světě se prodalo 325 milionů knih s příběhy galského bojovníka proti římskému impériu a před týdnem vydal Albert Uderzo už čtyřiatřicáté pokračování jeho příhod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asterix a Vikingové

Asterix a Vikingové | Foto: Spi-film

Asterixe vymyslel René Goscinny, autor Malého Mikuláše, a spolu s Uderzem ho vydávali až do smrti hlavního scénáristy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kreslený Asterix slaví 50. narozeniny

Když Goscinny zemřel, řešil kreslíř několik let, zda pokračovat, ale nakonec se rozhodl zkusit štěstí i jako scénárista.

"S Goscinnym jsme si říkali, že on je spíše Asterix a já Obelix, nedovedli jsme si vysvětlit úspěch, jaký příběhy měly, ale zase jsme o tom tolik nepřemýšleli," vypráví dvaaosmdesátiletý Uderzo, který dnes žije na předměstí Paříže.

Asterixe zná snad každý Francouz. "Je to instituce, ve Francii je Asterix něco jak Tintin v Belgii, patří to k naší kultuře. Četl jsem to, když jsem byl malý, ale nepřekvapuje mě, že se knihy pořád prodávají, že se líbí i jiné generaci. Je to fenomén," vysvětluje tento Pařížan.

Asterix září i na plátně

Asterix už byl třikrát zfilmován. Naposledy se na plátna dostal snímek Asterix a olympijské hry a v současnosti se připravuje už čtvrté pokračování, i když mezi sebou bojují dva projekty. Scénář jednoho z nich v současnosti píše Laurent Tirard, který natočil Malého Mikuláše.

Přesně před padesáti lety se Asterix objevil na pultech knihkupectví vůbec poprvé. Tehdy si autoři určitě nedovedli představit, že jeho příběhy budou vycházet ještě o půl století později a že ty poslední, nazvané Narozeniny Asterixe a Obelixe, vyjdou v nákladu tří milionů výtisků.

Jan Šmíd, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme