Olomoucké arcibiskupství přebírá kroměřížský zámek a Podzámeckou zahradu

Do své správy v úterý Arcibiskupství olomoucké převezme kroměřížský zámek a Podzámeckou zahradu. V roce 2015 získala církev objekty v restitucích zpět. Dosud o památky zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO pečoval Národní památkový ústav. Platnost smlouvy o služebnosti s památkáři v úterý vypršela. Církev chtěla ve vzájemné spolupráci pokračovat, památkáři to ale odmítli.

Kroměříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Arcibiskupský zámek v Kroměříži z Podzámecké zahrady

Pohled na Arcibiskupský zámek v Kroměříži z Podzámecké zahrady | Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Mluvčí územní památkové správy Dagmar Šnajdarová před časem Českému rozhlasu řekla, že z důvodu finanční náročnosti památkářům zákon nedovoluje ve služebnosti pokračovat. Šnajdarová také zmínila, že se nebrání další spolupráci s olomouckým arcibiskupstvím.

Květná zahrada zůstane v rukou státu. Soud rozhodl, že památku nemusí vydat církvi

Číst článek

Mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka potvrdil, že se nebude měnit provoz památek a návštěvníci by tak změnu neměli vůbec poznat. Jediná omezení můžou nastat v souvislosti s velkou rekonstrukcí, to ale s převzetím zámku nesouvisí.

Arcibiskupství plánuje v roce 2022 dokončení rozsáhlé obnovy zámku a Podzámecké zahrady za téměř 250 milionů korun. Zahrnuje například opravu zámecké střechy, obnovu vodního systému v Podzámecké zahradě nebo zpřístupnění Mlýnské brány.

Většina zaměstnanců zůstane na svých pozicích. Změní se pouze to, že zaměstnávat už je nebude Národní památkový ústav, ale církev. Podle mluvčí Dagmar Šnajdarové zůstanou pod památkáři jen zaměstnanci, kteří se starají o zahradnictví a kompostovací linku v Podzámecké zahradě.

Květná zahrada v Kroměříži | Foto: Vojtěch Man

Květná zahrada patří státu

Arcibiskupství Olomoucké získalo památky při církevních restitucích v roce 2015. O dva roky později převzal klíče od zámku symbolicky arcibiskup Jan Graubner. Tehdy podepsala církev s památkáři již zmíněnou smlouvu. Květná zahrada, další součást kroměřížské památky ze seznamu UNESCO, patří i nadále státu. Kvůli žalobám olomouckého arcibiskupství se sporem zabývají soudy.

Veronika Žeravová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme