Kulturní tipy: Festival Mezi ploty letos online a Národní divadlo uzavře sezonu baletem

Slavný francouzský román Serotonin o krizi současného světa jako divadelní představení, známý komiks Rychlé šípy z pohledu Bratrstva kočičí pracky a konečně také festivalové setkání Mezi ploty online. To nabízí neděle těm, kteří by rádi vyrazili za kulturou. Podívejte se na kulturní tipy Radiožurnálu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křižovatka u Národního divadla

Baletní představení Kylián – Mosty času uzavírá sezonu Národního divadla. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Mezi ploty

Proklikejte se do Bohnic. To je letošní heslo hudebního festivalu Mezi Ploty, který se pravidelně pořádá v areálu pražské psychiatrické léčebny. Na letošní 28. ročník sice v tradiční podobě fanoušci přijít nemůžou, ale jako náhradu připravili organizátoři alespoň speciální online program, který na svých webových stránkách odvysílají dnes v 19.30.

Naživo tam vystoupí také Bára Poláková, Marta Jandová, i kapela Kašpárek v rohlíku, Sto zvířat a vystoupí i Bohnická divadelní společnost. Online přenos najdete na webových stránkách tradičního festivalu, který bourá bariéry mezi duševně nemocnými a zdravými jedinci.

Serotonin v MeetFactory

Zda a za jakých okolností stojí za to ještě žít? Tato otázka zaznívá v zatím posledním románu Michella Houllebecqua Serotonin. Podle knihy vzniklo divadelní představení a jeho česká premiéra je právě v neděli v pražské MeetFactory. Režisérkou inscenace je Natália Deáková, která pro stejný prostor už dříve připravila tituly jako například Hoří, Psí dny…. Hlavní roli Florenta-Clauda Labrousta hraje Jan Hájek.

Činohra v Ústí

A premiéru na nedělní večer připravilo i Činoherní studio v Ústí nad Labem. Hrát bude v kulisách zahrady historické vily, sídla Českého rozhlasu SEVER. Divadelníci si připravili moderní adaptaci známého komiksu o Rychlých šípech – vypráví ovšem příběh tří chlapců Bratrstva kočičí pracky. Režisérem inscenace je Jan Plouhar.

Nápad se zrodil při večerním posezení v divadle, kdy někoho z herců napadlo udělat Rychlé šípy z druhé strany, z pohledu Bratrstva a tak trojice kluků glosuje problémy současného světa a žije v Ústí nad Labem. Další představení jsou naplánována během června a července na gotickém hradu Střekov.

Národní divadlo

Baletní představení Kylián – Mosty času uzavírá sezonu Národního divadla. V tomto týdnu první česká scéna odehrála mimořádná představení. Začíná v 19 hodin.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme