Kultura se pořád stěhuje, tak tady nefňukej, zní z ostravského kulturního centra Provoz u řeky

Ostravské kulturní centrum Provoz Hlubina se po několika letech existence muselo přesunout na nové místo. Provoz se z vítkovického industriálu přesunul do centra města a přejmenoval se na Provoz u řeky.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marta Pilařová a Jan Dvořák

Marta Pilařová a Jan Dvořák | Foto: Jana Macečková
Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celé ArtCafé věnované stěhování ostravského Provozu Hlubina a jeho finální transformaci na Provoz u řeky

Ostravské kulturní centrum Provoz Hlubina po několika letech existence muselo opustit Dolní oblast Vítkovice. Po skončení Hlubiny však nepřišla paralýza, ale komunitní vzedmutí.

Provoz se z vítkovického industriálu přesunul blíže k lidem, do centra, přejmenoval se na Provoz u řeky a v současné době tam narazíte na básníky brousící železné konstrukce či fotografky strhávající staré podlahy. Hosty ostravského ArtCafé byli vedoucí Provozu u řeky, Marta Pilařová a Jan Dvořák.

Kulturní tipy: otevření Národního technického muzea, výstava v ostravské galerii i Hradecký slunovrat

Číst článek

Oživování budov

Ostravský Provoz Hlubina v industriální Dolní Oblasti Vítkovice byl od května 2015 do konce minulého roku místem, které dalo kultuře půdu, zalévalo ji a její ovoce prezentovalo veřejnosti.

Ze starého opuštěného dolu se stalo přívětivé centrum kreativity, které ale jeho zakladatelé byli nuceni opustit. Hlubina si tak prošla ukázkovou gentrifikací, její tým ale sebral síly a přesouvá své aktivity do centra.

„Ostrava byla plná rozpadajících se průmyslových budov, které sváděly k tomu, aby je člověk naplnil. Vůbec neměly jasnou budoucnost. Budovy nelze oživit rekonstrukcí, tím že budou mít nový záchod nebo novou fasádu. Ty budovy se oživí programem a lidmi,“ upřesňuje východiska týmu Provozu Marta Pilařová.

V současné době místní komunita do velké míry svépomocí připravuje kulturní prostor, který by měl začít plně fungovat už tento podzim. 

„Jediné, co potřebujeme, je nepřerušovaný vývoj. Aby nám nikdo neřekl, když to vůbec nebudeme čekat, že musíme někam vypadnout nebo nám nějak absurdně nezvyšoval nájmy a podobně,“ tvrdí Dvořák. Pilařová vidí velkou naději v poloze nového centra u řeky.

Ondřej Hrabal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme