Kulturní tipy v době koronaviru: Mucha, koncert Chinaski nebo online ročník Pražského jara

V pondělí to bude přesně týden od zmírnění některých bezpečnostních opatření a tedy i pomalého návratu umění zpět k lidem. Zároveň ale nekončí ani populární online kultura, která stále nabízí řadu zajímavých programů, hlavně těch hudebních. Doma v obýváku můžete v neděli mít skupinu Chinaski nebo dokonce symfonický orchestr BBC, který letos slaví 90. výročí od svého založení.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vypsaná fixa letos oslaví 25 let. Zleva: baskytarista Daniel Oravec, zpěvák a kytarista Michal Mareda, kytarista Milan Kukulský a bubeník Petr Martínek.

Streamovaných koncertů z prázdného koncertního sálu stihla kapela během nedobrovolné pauzy od živého vystupování už sedm. | Foto: Ondřej Pýcha | Zdroj: Vypsaná fixa

BBC Symphony Orchestra a plány Pražského jara

Své jubileum připomene BBC Symphony orchestra například záznamem loňského vystoupení na festivalu BBC Proms. Ten v neděli od 20:00 odvysílá druhý letošní oslavenec, tedy 75 let starý festival Pražské jaro. Jeho organizátoři připravili pro letošní online ročník nejen takovéto záznamy, ale i jedenáct livestreamů. Z Janáčkova divadla ve středu živě zahraje Brno Contemporary Orchestra, přesně za týden bude do Čech ze Spojených státu vysílat houslista James Ehnes a o den později se prázdným Rudolfinem rozezní basbaryton Adama Plachetky. Všechny programy budou zdarma dostupné na webu Pražského jara.

Chinaski na podporu seniorů

Nejen pro své skalní fanoušky zahraje i skupina Chinaski. Výtěžkem z nedělního koncertu na mall.tv chtějí pomoct hlavně seniorům, kteří patří v době koronavirové krize k nejohroženějším skupinám.

Jednu z nejpopulárnějších českých kapel znají lidé například díky hitům jako Hlavolam, Klára, Dobrák od kosti nebo i písni Láska a data z posledního alba 11, které se dočkalo nominace na Cenu Anděl. Tu si zatím Chinaski odnesli jen jednou za album Rockfield a to ještě ve staré sestavě. Kromě frontmana Michala Malátného a kytaristy Františka Táborského kapela před třemi lety kompletně změnila svou sestavu.

Fenomén Vypsaná fiXa

Své příznivce ale v neděli nezklame ani Vypsaná fixa. Pardubická skupina na facebooku zahraje celé album Fenomén, za které si v roce 2007 vysloužila nominaci v Cenách Anděl. Na této desce najdete třeba skladby jako Darling, Emigrant nebo píseň Dezolát, která zazněla i ve snímku Václav režiséra Jiřího Vejdělka. Streamovaných koncertů z prázdného koncertního sálu stihla kapela během nedobrovolné pauzy od živého vystupování už sedm. O tom, kdy před koronavirem hrála naposledy Vypsaná fiXa bez diváků, mluvil před měsícem frontman Michal Mareda, alias Mardi, v rozhovoru pro Radiožurnál.

„Pamatuju si na dvě takové situace. Jedna proběhla někdy na konci 90. let, když jsme hráli společně s Ready Kirken v Jihlavě v klubu Avantgarda, a na ten koncert nepřišel nikdo. Prostě nula. Byl tam jenom zvukař, který pak odešel, když to nazvučil. Takže my jsme hráli a on už tam nebyl. To byl bizár. A pak ještě jednou, zrovna s šéfem Rock for People, který s námi tehdy jel jako road manažer, a to jsme měli koncert v Říčkách. Tam přišlo taky hodně málo lidí, ale ne nula. Říčky vlastně doteď používáme jako termín pro nepovedený koncert.“

Mucha v karanténě

Když nemůže Radio Wave pořádat koncerty ve studiu nebo pater nosteru v budově na Vinohradské, zařídilo si alespoň Karanténa sessions. V neděli v rámci tohoto programu vystoupí brněnská femi-punková kapela Mucha, soustředěná okolo zpěvačky Nikoly Muchové. Té se dodnes občas přezdívá „Záviš v sukni“, zejména kvůli jejím kontroverzním a občas vulgárním textům. Klip k její pravděpodobně nejslavnější písni Ježíš, v hlavní roli s Markem Danielem, sesbíral na YouTube více než 4 miliony zhlédnutí. Přenos nedělního koncertu můžete sledovat na facebooku od 19:00.

Josef Kaňka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme