Kulturní tipy: divadelní premiéra v Brně, cembalový koncert Pražského jara nebo slovenský víkend

Od tohoto týdne začala hrát některá česká divadla, další to plánují. Neřídí se ale původními dramaturgickými plány, nasazují většinou divácky oblíbené hity a také hrají pro omezený počet diváků. Brněnské Divadlo Husa na provázku nicméně v pátek nasadilo premiéru. Pražské jaro v pátek představí cembalový koncert a Slovenský institut nabízí kulturní vyžití na celý víkend. Čtěte kulturní tipy Radiožurnálu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražské jaro, Rudolfinum

Pražské jaro se letos přesunulo do online prostředí | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Divadlo Husa na provázku

Novinku ode dneška nabízí brněnské Divadlo Husa na provázku. Hraje o tom, že Gadžové jdou do nebe. K představení své novinky si vybrali dvůr svého sídla na Zelném trhu, tento prostor přejmenovali na provázek.dvůr. Režisérem nového titulu „provázku“ je Jiří Havelka, který ale uvádí, že inscenaci tvořil spolu s celým souborem, a divákům na facebookovém profilu divadla vzkazuje: Pojďme se společně smát všemu, za co se normálně stydíme, a stydět za vše, čemu se normálně smějeme.

Signal Festival bude v říjnu. Nabídne novou trasu, opatření proti koronaviru doporučí epidemiolog

Číst článek

Zkoušky přerušila pandemie koronaviru. Podíleli se na nich také romští spolupracovníci a právě v prostředí nově upraveného dvora chtějí uvádět i další projekty. Už 7. června tam vystoupí například houslistka a zpěvačka Iva Bittová, někdejší výrazná tvář Divadla Husa na provázku.

Pražské jaro

V online prostředí pro letošní ročník zůstává Pražské jaro. Mladý talentovaný dirigent Jiří Rožeň vystoupí s Pražskou komorní filharmonií a nabídne mimo jiné českou premiéru Cembalového koncertu Michaela Nymana.

Jako sólista vystoupí íránsko-americký cembalista žijící v Praze Mahan Esfahani. Cembalista Esfahani má blízko k české kultuře, čtyři roky byla jeho mentorkou Zuzana Růžičková. V zahraničí se často podílí na uvádění děl českých autorů, jako jsou Jiří Antonín Benda, Bohuslav Martinů, Viktor Kalabis nebo nejnověji Miroslav Srnka, jenž napsal skladbu na Esfahaniho výzvu.

Esfahani se narodil v Teheránu, dětství prožil ve Spojených státech a žil v Miláně či Londýně. Kromě cembala vystudoval muzikologii a hudební teorii. Jeho vystoupení na BBC Proms v roce 2011 bylo prvním cembalovým recitálem v historii tohoto slavného londýnského festivalu.

Kulturní tipy: koncert Anety Langerové, otevírání nové galerie v Holešovicích a inscenace Jak sbalit ženu 2.0

Číst článek

Jiří Rožeň na Pražském jaru debutoval v roce 2016. S Esfahanim se již profesně setkali. V roce 2018 uvedli Koncert pro cembalo a smyčcový orchestr Viktora Kalabise. Koncert můžete poslouchat živě na stanici Český rozhlas Vltava nebo na webových stránkách Pražského jara.

eKoncert Lucerny

Pokračuje také série eKoncertů v prostorách pražského Lucerna Music Baru. V pátek v osm hodin tam vystoupí česko-americká skupina známá pod zkratkou N.O.H.A. Do klubu může dorazit také limitovaný počet osmi desítek diváků, ostatní se připojí pomocí videotechnologie. Kapela si tak zahraje opět s přítomným publikem.

Slovenský institut

Na facebookových stránkách Slovenského institutu v Praze se můžete od pátku do neděle zúčastnit Bratislavského knižního festivalu BRaK. V sobotu v šest večer pak na stejné adrese proběhne koncert slovenské zpěvačky a herečky Jany Hubinské s názvem Aj toto som ja. Vystoupí s Jánem Berkym Mrenicem a skupinou mladých muzikantů.

A ještě jednou sociální sítě Slovenského institutu. V neděli od osmi večer tu najdete debatu a dílnu nazvanou Fotografie s Andrejem Bánem. Jako host promluví Ľubo Stacho.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme