Kultura v době koronaviru: divadlo hraje v karanténě i pod rouškou, Mňága a Žďorp koncertuje ve zkušebně

V sobotu uplyne měsíc od chvíle, co se na českých jevištích hrálo divadlo před plným hledištěm naposledy. Mnohé soubory se tomu přizpůsobily, a pořádají projekty – jako například vinohradská scéna s názvem Hrajeme v karanténě nebo Národní divadlo moravskoslezské s názvem Divadlo pod rouškou. Redakce Radiožurnálu a iROZHLAS.cz nabízí několik tipů, co je v sobotu možné online sledovat nebo poslouchat.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část kapely Mňága a Žďorp během koncertu v klubu Žlutý pes v Pardubicích (foto z roku 2016)

Část kapely Mňága a Žďorp během koncertu v klubu Žlutý pes v Pardubicích (foto z roku 2016) | Foto: David Macháček | Zdroj: Web kapely Mňága a Žďorp

Koncert pro jiné myšlenky

Stále populární kapela původem z Valašského Meziříčí Mňága a Žďorp pořádá koncerty ze své zkušebny. Tentokrát s deskou Ryzí zlato, kterou vydala už před 15 lety. Písně s názvem Psi pana Pavlova nebo I cesta může být cíl zazní na Bílou sobotu ještě jednou – a to v rámci večerního pořadu Radiožurnálu Koncert pro jiné myšlenky, který uvádí Lucie Výborná.

Smetanovo Tajemství

Záznam opery Bedřicha Smetany Tajemství, kterou pro Národní divadlo moravskoslezské před třemi lety inscenoval režisér Tomáš Studený, najdete v sobotu v 18.30 na kanálu YouTube. Přenos potrvá pouze v reálném čase dané inscenace, a to kvůli autorským právům.

Předposlední dokončené opery tehdy už těžce nemocného Smetany považují muzikologové za jeho nejlepší operní kompozici. Ostatně i o tom bude mluvit hudební ředitel Národního divadla moravskoslezského Jakub Klecker ve speciálně předtočeném připraveném úvodu.

Kdokoli na Vinohradech

V karanténě hraje i Divadlo na Vinohradech, alespoň na svých webových stránkách. V sobotu v 20.00 a také v neděli od 10 a 14 hodin se můžete podívat na záznam úspěšné inscenace Kdokoli, kterou před pěti lety spoluvytvořil Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK s Divadlem na Vinohradech a Body Voice Bandem.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme