Kultura v době koronaviru: divadlo na YouTube i první karanténní výstava v Trafo Gallery

I když je kultura kvůli koronaviru výrazně omezena, umělci si dokážou poradit, například pomocí livestreamů. Divákům a posluchačům navíc přináší online kultura i určité výhody. Redakce Radiožurnálu a iROZHLAS.cz nabízí několik tipů, co je ve středu možné online sledovat nebo poslouchat.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadla kvůli opatřením proti koronaviru osiřela

Divadla kvůli opatřením proti koronaviru osiřela | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

A přece se hraje! Pod tímto názvem uvádí Divadlo Viola pravidelná streamovaná setkání s herci a osobnostmi, které mají k Viole, bývalé poetické vinárně, osobní a blízký vztah.

Ve středu tam bude moderátor Robert Tamchyna zpovídat Jana Zadražila a Davida Novotného. Během vysílání nabídne divadlo i ukázku z večera sestaveného z dramatizací povídek Roalda Dahla, kde Jan Zadražil a David Novotný hrají společně.

Podívat se můžete na první karanténní výstavu v historii pražské Trafo Gallery v holešovické tržnici – je hlavně reflexí současné situace – má název Karanténa a k online zhlédnutí bude minimálně do konce dubna. Na nemoc covid-19 volně odkazuje celkem 19 umělců, které oslovili kurátoři Michal Cimala, Jan Kaláb, Jakub Nepraš a Blanka Čermáková.

Mezi vystavující je například Pasta ONER, který namaloval doktora s rouškou na ústech.

A v osm hodin večer v Klubu u staré paní vystoupí Vendula Šmoldasová alias Zeurítia, která je kromě jazzu známá především zpěvem brazilské bossa novy v autentické portugalštině a vlastní tvorbou na pomezí folku, popu a jazzu. Hrát ji k tomu bude její manžel Libor Šmoldas.

Na duben jinak zareagovala také pražské Divadlo v Dlouhé – ještě před několika týdny zvalo diváky do sálu na inscenaci Ivana Alexandroviče Gončarova OBLOMOV, ve středu zve ke sledování YouTube kanálu v sedm hodin večer.

Ve čtyři roky staré inscenaci režisérky Hany Burešové mimo jiné hraje hlavní roli znuděného Oblomova Michal Isteník. Román napsal Gončarov při svém pobytu v Mariánských Lázních roku 1858.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme