Kulturní tipy: premiéra filmu Můj otec Antonín Kratochvíl nebo poslední livestream Pražského jara

Na 75. ročník hudebního festivalu Pražské jaro se nejspíš jen tak nezapomene. Jednak díky zmíněnému jubileu, ale hlavně kvůli neplánované online podobě letošního programu. Večer 4. června vysílá festival svůj závěrečný koncert z pražského Rudolfina. Nejen to si připomíná Radiožurnál v každodenních kulturních tipech.

Kulturní tipy Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Můj otec Antonín Kratochvíl

Z filmu Můj otec Antonín Kratochvíl | Zdroj: Aerofilms

Pražské jaro

Na čtvrtečním závěrečném koncertě měla původně zaznít 9. symfonie a připomenout tím 250. výročí od narození jejího autora Ludwiga van Beethovena. Kvůli současné komplikované situaci ji sice nakonec neuslyšíme, ale skladatelovo jubileum Pražské jaro přesto připomene.

Národní knihovna získala vlastnoručně psaný dopis Mozartova syna. Hovoří o založení muzea v Salzburgu

Číst článek

Držitel prestižní ceny BBC Music Magazine, dirigent Jakub Hrůša připravil společně s Českou filharmonií dva pozdní Beethovenovy kvartety v úpravě pro smyčcový orchestr.

„Je to mimořádný počin podnícený mimořádnou celospolečenskou situací, nicméně i ten má v dějinách precedens. Pevně věřím, že metafyzická hudba pozdního Beethovena přinese působivý závěr festivalu konaného ve výjimečně složité době,“ řekl o Hrůšově konceptu dramaturg festivalu Josef Třeštík.

Přímý přenos můžete sledovat od 20.00 na webových stránkách Pražského jara nebo poslouchat na stanici Českého rozhlasu Vltava.

Monika Načeva

Internetový koncert má ve svém diáři u čtvrtečního data napsaný i zpěvačka Monika Načeva. Ta v rámci online festivalu #kulturažije pokřtí svou novou desku Zdivočelí koně. Na ní autorka připomíná například básníky, kteří byli pronásledováni minulým režimem v 60. až 80. letech. Album chtěla zpěvačka pokřtít už v dubnu na svém turné, které mělo vydělat na vydání desky ve speciální vinylové edici. Turné ale nakonec kvůli koronaviru vůbec nebylo. Čtvrteční livestream na Mall.tv začíná ve 20.00.

Tanec Praha festival

Na své si přijdou i příznivci divadla, a dokonce už naživo. Akci Tanec Praha festival v pardubickém Divadle 29 zahájí Sabina Bočková a Johana Pocková s představením Jáma lvová. V tom tanečnice balancují na hraně zvrhlosti a zábavy a využívají až populistické manipulace s divákem.

Vstupenky na program, který začíná ve 20.00, jsou dostupné na webu festivalu. Kapacita je kvůli bezpečnostním opatřením omezena.

Divadlo v Dlouhé

Na scénu se také vrací pražské Divadlo v Dlouhé. To pro čtvrteční večer nabízí inscenaci Oblomov režisérky Hany Burešové. V titulní roli se představí držitel Cen Alfréda Radoka a Thálie, brněnský herec Michal Isteník. Toho kromě divadelních rolí proslavila například i postava Edy v úspěšném českém seriálu MOST!. Už 52. repríza Oblomova začíná v Divadle v Dlouhé od 19.00. Kapacita je kvůli bezpečnostním opatřením omezena.

Můj otec Antonín Kratochvíl

Do kinosálů ve čtvrtek poprvé můžete jít na dokumentární snímek Můj otec Antonín Kratochvíl.

Životu se musíte dívat do očí. Vyfotil jsem i své mrtvé rodiče v rakvi, popisuje oceňovaný fotograf Kratochvíl

Číst článek

Režisérka Andrea Sedláčková v něm zachycuje nejen úspěchy světoznámého fotografa, ale i jeho vztah se synem, kterého kvůli emigraci poznal až jako dospělého.

Před Kratochvílovým objektivem stály takové osobnosti jako David Bowie, Johnny Depp nebo George Clooney. Premiéru 4. června uvede celkem 11 českých biografů.

Josef Kaňka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme