Kulturní tipy v době koronaviru: Sólisté v prázdné Státní opeře nebo livestream festivalu Mladí ladí jazz

Když se letos v lednu budova Státní opery znovu otevírala pro veřejnost po generální rekonstrukci, zřejmě nikdo nečekal, že ani ne po čtvrt roce v ní budou přední čeští sólisté zpívat sami. Vedení této scény se může uklidňovat snad jen tím, že za tím nestojí nezájem lidí, ale bezpečnostní opatření spojená s novým koronavirem. Čtvrteční živý přenos z prázdné státní opery není ale jedinou akcí, kterou můžete mít ve svém obýváku nebo autě.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova zrekonstruované Státní opery

Pro návštěvníky obývákové opery vystoupí například Adam Plachetka, Kateřina Knežíková nebo Anda Louise Bogza. | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Živý přenos z prázdné Státní opery

Ve zpěvu hledejme úlevu. Tímto mottem se teď řídí sólisté státní opery, kteří ve čtvrtek večer předvedou nejen repertoár letošní sezony, ale například i speciální program, který má uctít památku skladatelů pronásledovaných nacisty.

Pro návštěvníky obývákové opery tak vystoupí například Adam Plachetka, Kateřina Knežíková nebo Anda Louise Bogza. Tu můžou diváci znát například z titulní role opery Turandot, která měla v Národním divadle premiéru na konci letošního ledna. Koncert můžete sledovat buď na facebookovém profilu státní opery, nebo na ČT Art ve 20:00. 

Po hudebním půstu natočila Jihočeská filharmonie videoklip na zřícenině Dívčí Kámen

Číst článek

Mladí ladí stream

Na 30. duben připadá mezinárodní den jazzu. To pochopitelně neuniklo ani organizátorům festivalu Mladí ladí jazz, který byl naplánovaný na letošní duben. Jako alespoň částečnou náhradu za zrušené koncerty nabízí online program Mladí ladí stream. Ve čtvrtek zahraje pianistka a skladatelka Kristina Barta s kapelou. Absolventka pražské HAMU je oceňována v Česku i zahraniční.

Proces - Jak se zkouší taneční představení?

Pro ty, které by zajímal průběh zkoušení tanečního představení, doporučuje Divadlo Ponec záznam inscenace autorky Dory Hoštové s názvem Proces. Kromě tohoto představení, které mělo derniéru v roce 2018, zpřístupní soubor i krátký stejnojmenný film režisérky Johany Švarcové. Ten ironicky vypráví o kreativitě, finančním zázemí a dotacích v tanečním divadle. Záznam a film zveřejní divadlo ve 20:00 a dostupný bude až do půlnoci.

Amerikánky v kleci pro hyeny

Po týdnu se také opět představí inscenace Amerikánka, které se pokaždé vysílá z jiného místa. Minulý týden to byla pražská O2 aréna a ve čtvrtek vystoupí herečky Tereza Ramba a Eliška Křenková v kleci pro hyeny ze Safari Parku ve Dvoře Králové.  

Celá sezona už je ztracená, hrát se začne až v září, odhaduje ředitel divadla v Opavě

Číst článek

Zaparkujte v La La Landu

Filmoví nadšenci ve čtvrtek můžou zaparkovat svá auta na festivalu Art Parking před filmem La La Land. Muzikálový snímek režiséra Damiana Chazella, ve kterém se v hlavních rolích představí Emma Stone a Ryan Gosling, posbíral celkem pět Oscarů. Na Nákladovém nádraží Žižkov se promítne od 20:00.

Vinohradské divadlo - tentokrát živě

Své příznivce tradičně nezklame ani Vinohradské divadlo. Ve čtvrtek ale na svých webových stránkách nenabídne záznam některé z her, ale rovnou přímý přenos. Program s názvem Večer bez líčidel si pro diváky připravili Šárka Vaculíková s Václavem Vydrou.

Mucha naživo

Uražení nebudou ani fanoušci poctivého brněnského femi-punku. Zpěvačka, známá hlavně svými provokativními vulgárními písněmi a nejoriginálnější reklamou na Brno, vystoupí od 20:00 na webu organizace Kultura Doma.

Josef Kaňka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme