Kulturní tipy: opera v Národním divadle nebo výstava fotografií Antonína Kratochvíla

Fotograf Antonín Kratochvíl na archivní fotografii z roku 2016 | Foto: Marek Podhora/MAFRA | Zdroj: Profimedia

Národní divadlo se naplno vrátí ke svému hraní až na konci srpna, kdy zahájí novou sezonu. Pro své nedočkavé příznivce ale připravilo i pět speciálních programů na červen. V pátek 12. června uvede program s názvem Opera za oponou. Nejen ten přiblíží páteční kulturní tipy Radiožurnálu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní divadlo 3/5

Speciální program složilo Národní divadlo z jednotlivých částí svých stálých představení. Během večera tak třeba zazní finále 2. jednání Mozartovy Figarovy svatby, árie z Beethovenova Fidélia v podání basisty Zdeňka Plecha a s částí slavné opery Prodaná nevěsta se představí držitelka Ceny Thálie Kateřina Kněžíková. Ta vystupuje poměrně často i se svým manželem - barytonistou Adamem Plachetkou. Program opera za oponou začíná v hlavní budově Národního divadla od 19.00. Vstupenky jsou dostupné na webových stránkách.

Antonín Kratochvíl dvakrát

Pro ty, kteří by chtěli navštívit výstavu, má připravený program Galerie hl. města Prahy. V Domě U Kamenného zvonu vystavuje výběr děl světoznámého fotografa Antonína Kratochvíla. Před jeho objektivem stáli například David Bowie, George Bush, ale i vojáci nebo oběti vojenských konfliktů. Kurátorka výstavy Pavla Vogelová postavila vedle sebe záměrně díla s vážnou a odlehčenou atmosférou:

„Stanovila jsem si čtyři stěžejní témata, která se dotýkají člověka jako takového. Člověk ve vztahu k přírodě, člověk konfliktní, potom válka, která člověka nějakým způsobem eliminuje, a pak vize, což znamená nějaký výhled a perspektiva současného člověka.”

Na Antonína Kratochvíla se ale můžete přijít podívat i do českých biografů. Dokumentární snímek s názvem Můj otec Antonín Kratochvíl o něm natočila režisérka Andrea Sedláčková. Ta ve filmu zachycuje nejen známá fotografova díla, ale i jeho vztah se synem, kterého kvůli emigraci poznal až jako dospělého.

Debutová deska Island Mint

Island Mint je Matyáš Adámek, bývalý frontman kapely Humdrum Lighthouse. Ve své vlastní tvorbě kombinuje indie songwriting s prvky šedesátkové psychedelie. Debutové EP Hazy Days, které vypracoval ve spolupráci s producentem Mikulášem Roubíčkem, zveřejnil v pátek na svých sociálních sítích. Součástí desky, která vypráví o jednom nekonečném létě na přelomu dětství a dospělosti, je i píseň Suburbs, kterou už zpěvák vydal s videoklipem jako singl.

Klubová scena se zaplňuje

Do velkých koncertních hal si ještě sice na koncert zajít nemůžete, ale klubová scéna se už pomalu zaplňuje. V pátek například v pražském Chapeau Rouge vystoupí vítěz Startéru Radia Wave, kapela Good Times Only.

Josef Kaňka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme