Kulturní tipy: zahájení výstavy World Press Photo nebo promítání k výročí Činoherního klubu

Bezpečnostní opatření se v Česku nadále uvolňují. Na kulturní akce může od pondělí přijít už 500 diváku, místo dosavadních 300. Fanoušci reportážní fotografie můžou tohoto zvýšení kapacity hned využít. Svou expozici na Staroměstské radnici totiž zahajuje výstava světových fotografií World Press Photo.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Somr ve filmu Piknik

Josef Somr ve filmu Piknik | Zdroj: Česká televize

Začíná World Press Photo

„Na Staroměstské radnici si budete moct prohlédnout nejlepší práce posledního ročníku, včetně vítězného snímku Japonce Yasuyoshiho Chiby, který zachycuje demonstrace v Súdánu,“ říká pro Radiožurnál za pořadatele české výstavy Michal Krause.

S politicko-společenskými tématy nepracuje ale jen japonský fotograf. Ostatní autoři se zabývají například demonstracemi v Hongkongu nebo současnou situací v Alžírsku.

Hudební festival Metronome Prague se podruhé posouvá. Uskuteční se příští červen

Číst článek

Expozice v rámci letošního 63. ročníku ale nenabízí jen snímky zahraničních fotografů, které se před Prahou vystavovaly jen v Amsterdamu. Na místě bude i výběr fotografií českých autorů, který se letos jmenuje Koronavirus – život v nouzovém stavu. Díla zachycují životy českých lidí během pandemie.

Činoherní klub dvakrát

Na divadelní nadšence je v pondělí připravený pražský Činoherní klub, a to dokonce s dvěma různými programy: jedním pro jeviště, druhým pro filmové plátno. V inscenaci Bůh masakru režiséra Ondřeje Sokola se divákům v hlavních rolích představí Jaromír Dulava s Ivanou Chýlkovou. Současně ale soubor odvysílá v kině Ponrepo film Ladislava Smočka s názvem Piknik.

Činoherní klub slaví letos 55 let od svého založení. Jeho činnost tehdy odstartovalo divadelní zpracování právě Smočkova Pikniku.

Kultura se pořád stěhuje, tak tady nefňukej, zní z ostravského kulturního centra Provoz u řeky

Číst článek

Tanec Praha Festival

Živě se můžete v pondělí večer zajít i na taneční představení. Tanec Praha Festival uvede inscenaci Zápas s jazykem, které se zabývá tématem jednojazyčnosti a potřebou vyjádření. Součástí programu bude i diskuze se scénografem a performerem Florentem Golfierem. V sále Divadla Ponec se zhasíná v 19.00. Více informací k akci najdete na webových stránkách festivalu.

Dokumenty v kinech

Plátna českých biografů v pondělí ovládnou dokumenty. Kina Pilotů, Bio Oko nebo hradecký Bio Central nabízí nový snímek o legendárním českém fotografovi s názvem Můj otec Antonín Kratochvíl.

Pokračuje i promítání úspěšného filmu V Síti, který rozkrývá prostředí internetových sexuálních predátorů. Snímek Víta Klusáka a Barbory Chalupové můžete vidět třeba v brněnském kině Lucerna nebo v českobudějovické Kotvě.

Josef Kaňka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme