KVÍZ: Poznáte nejčastěji půjčované knihy podle jediné věty? Otestujte si své literární znalosti

Knihy (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay

Od dětských obrázkových knížek a pohádek až po romány světoznámých spisovatelů. Knihy nás provází celým životem. Některé z nich se nám přitom do hlavy zapíší tak silně, že je dokážeme poznat i podle jediné věty. Jak znáte světové i domácí bestsellery a které knížky si ještě budete muset přečíst? Otestujte svůj literární přehled v kvízu, který pro vás připravil server iROZHLAS.cz.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V řecké krajině nazývané Thrákie žil před dávnými lety slavný pěvec Orfeus. Tipnete si, ze které knihy pochází tato věta? Pokud patříte mezi čtenáře Pražské městské knihovny, nejspíš vám tento titul neunikl. Patří totiž mezi místní nejpopulárnější výpůjčky. 

Málo čteme? Pražská městská knihovna loni půjčila 4× víc knih než před dvaceti lety

Číst článek

Knihovna loni zaznamenala dohromady 4,4 milionu vypůjčených titulů, což je 4krát více než před dvaceti lety. Podle dat jsou u čtenářů nejpopulárnější dětské a dobrodružné knihy. Mezi suverénně nejpůjčovanější série potom patří Deník malého poseroutky.

Na přelomu století ale zažívala vrchol popularity jiná knižní řada - Tolkienova trilogie Pán prstenů. V polovině nultých let pak byla mezi čtenáři nejoblíbenější dobrodružná série Správná pětka, po které prvenství převzaly pohádky o mašince Tomášovi. 

Nejsou to ale pouze dětské knihy a literatura pro mládež, které si nachází své fanoušky. S přibývajícími lety čtenáři objevují celé množství dalších žánrů - od psychologických románů, sci-fi povídek až po detektivky. V oblibě jsou díla léty prověřených klasiků i současných spisovatelů.  

dbr, rez Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme