Zemřel autor citátu ‚Jen mrtví se neangažují‘ Lawrence Ferlinghetti. Bylo mu 101 let

Ve věku 101 let zemřel ve svém domově v San Francisku básník, nakladatel, malíř a politický aktivista Lawrence Ferlinghetti. O pondělním skonu umělce v úterý informoval list The Washington Post s odvoláním na jeho syna Lorenza. Ten za příčinu označil onemocnění plic. Média nespojují úmrtí s pandemií covidu-19. Ferlinghetti je považován za jednoho z nejvýraznějších představitelů beat generation či beatníků. Sám se tomuto označení ale vyhýbal.

Tento článek je více než rok starý.

San Francisco Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lawrence Ferlinghetti před svým obchodem v San Franciscu

Lawrence Ferlinghetti před svým obchodem v San Franciscu | Zdroj: Reuters

Ferlinghetti, kterého list The New York Times považuje za „jednoho z nejoblíbenějších básníků moderního věku“, napsal přes 30 knih. Proslavila ho jeho druhá sbírka Lunapark v hlavě (1958).

Ta dodnes pro svůj expresionistický jazyk, nadhled, surrealistickou obrazotvornost a zároveň srozumitelnost patří mezi nejpřekládanější sbírky americké poezie. Prodalo se jí přes milion výtisků a přeložena byla do více než deseti jazyků.

Ve známost vešel i jako spolumajitel knihkupectví City Lights a zakladatel stejnojmenného nakladatelství. Zde vydal v roce 1956 sbírku Allana Ginsberga Kvílení a jiné básně. Následovalo zatčení, obvinění z obscénnosti a proces. Ferlinghetti byl nakonec osvobozen s tím, že Kvílení má (slovy soudce) „očistnou společenskou důležitost“. Beatnické hnutí se tak ocitlo na titulních stránkách.

Musí být místo, kde všechno je světlo

Lawrence Ferlinghetti
101 let

@Český rozhlas @iROZHLAS.cz @Radiožurnál

21:11 – 23. 02. 2021

4 7

Sám sebe Ferlinghetti označoval za etického anarchistu zaměřeného na komunitu. Anarchii přitom nechápal jako politické hnutí nebo filozofický směr, ale jako způsob boje za individuální svobodu. V 50. letech přitahoval pozornost FBI, o dekádu později organizoval demonstrace proti válce ve Vietnamu a stál u zrodu hnutí hippies.

Žil v komuně v Novém Mexiku, experimentoval s psaním pod vlivem LSD a halucinogenů, angažoval se v ekologických hnutích a v novém tisíciletí vystupoval proti válce v Iráku a kritizoval americkou vládu.

Kromě dalších sbírek básní psal i romány a divadelní hry, věnoval se kritice umění. Mluvil plynně italsky a francouzsky a překládal do angličtiny poezii. Zajímal o buddhismus a v 80. letech 20. století se věnoval politicky zaměřeným prozaickým textům. Proslul jeho citát „Jen mrtví se neangažují“.

V České republice byl Ferlinghetti v dubnu 1998, kdy se účastnil Festivalu spisovatelů, při němž uspořádal jedno ze svých čtení. „Praha mi připomíná Florencii,“ řekl tehdy.

zuj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme