'Letenské dvojče' prošlo rekonstrukcí. Nahlédněte do budovy Národního zemědělského muzea

Méně slavné dvojče pražského Národního technického muzea - Národní zemědělské muzeum na Letné - se navrací k podobě ze 30. let. Funkcionalistická budova čekala na rekonstrukci poslední čtvrt století. Místo kanceláří a dostavěných příček se teď projdete vzdušným prosvětleným prostorem v původní dispozici.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Historie Národního zemědělského muzea je velmi chmurná. Protože jako muzeum neslouží mnoho, přestože je úplně stejně staré jako Národní technické muzeum a má úplně stejný původ,“ řekl Radiožurnálu na schodech před vstupem do muzea ředitel pražské pobočky Jiří Houdek.

„Obě dvě ty budovy projektoval velice známý prvorepublikový architekt Babuška,“ dodává ředitel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rekonstrukce Národního zemědělského muzea v reportáži Kateřiny Svátkové

Rekonstrukce je téměř u konce, malíři dočišťují stěny, ladí se poslední detaily před stěhováním expozic.

Původní materiály

„Ve vstupní hale jsme zachovali veškeré obklady a původní zařízení. Jsme v moderní době, tudíž jsme nainstalovali druhý výtah, který nám jde až nahoru na střechu,“ uvádí při prohlídce Houdek.

Ve funkcionalistické budově zůstal kromě obkladů a původního zařízení zachován i bílý asymetrický recepční pult. „Naši představu zachování vstupní haly s nástupem na schodiště jsme dostatečně naplnili,“ hodnotí opravy ředitel.

V původním stavu je zachována i dlažba v atriích, kde byly některé příčky vestavěné. Po nich jsou ještě patrné barevné pozůstatky.

Rekonstrukce stála státní kasu - respektive ministerstvo zemědělství jakožto zřizovatele - kolem 70 milionů korun. Dalších 50 milionů se použije na vytvoření nových expozic.

Střecha jako lákadlo

Největší lákadlo čeká na návštěvníky po zdolání točitého schodiště ze čtvrtého patra. Na střeše totiž vyrostla nová terasa s unikátní vyhlídkou na velkou část hlavního města včetně Žižkova, Petřína, Pražský hrad a dalších částí Prahy.

Na střeše je i včelí úl, v letních měsících si tam návštěvníci přímo na trávníku budou moct udělat piknik.

Národní zemědělské muzeum se pro veřejnost po rekonstrukci otevře za dva týdny. Postupně se návštěvníci dočkají i nové výstavní koncepce.

Otevřou se expozice Voda, Objevovna, Zemědělství, Les - i velká interaktivní výstava o gastronomii s dílnou.

Tematicky návštěvníka budovy provede i Škroupův text české hymny. Jeho rukopis teď pro přenesení na stěny připravují písmomalíři.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme