V Uherském Hradišti začala Letní filmová škola. Výroční cenu převzal režisér Hynek Bočan

Filmový a televizní scenárista a režisér Hynek Bočan v sobotu převzal výroční cenu Asociace českých filmových klubů (AČFK). Stalo se tak při slavnostním zahájení Letní filmové školy v Uherském Hradišti, kterou asociace pořádá. Po ocenění jedenaosmdesátiletého režiséra byl uveden jeho film Bumerang. Kromě Bočana budou letos na festivalu oceněni polský režisér Lech Majewski či slovenský herec Milan Lasica.

Uherské Hradiště Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Hynek Bočan převzal výroční cenu Asociace českých filmových klubů.

Režisér Hynek Bočan převzal výroční cenu Asociace českých filmových klubů. | Foto: Dalibor Glück | Zdroj: ČTK

„Děkuji moc, kdybych nebyl tak starý, řekl bych, že jsem dojatý, ale už po mně nemůžete chtít všechno. Moc si toho vážím,“ uvedl při převzetí ceny režisér Bočan. Podle organizátorů festivalu je výraznou osobností československé kinematografie, z jejich pohledu stále nedoceněnou. Cenu dostal podle organizátorů mimo jiné za hravost a chytrost svých filmů.

Na Letní filmové škole bude mít premiéru film Hra s Jiřím Mádlem. Chilský režisér ho natočil za 14 dní

Číst článek

Po slavnostním zahájení byl uveden Bočanův snímek Bumerang z roku 1996 v hlavní roli s Jiřím Schmitzerem. Snímek sleduje osudy politických vězňů v 50. letech v uranovém lágru. „Pro mě je to vzpomínka na mého přítele Jirku Stránského,“ doplnil smutně režisér v narážce na scenáristu filmu Jiřího Stránského, který letos zemřel.

„Ten film je připomínkou naší společné úvahy a ta byla, že národ, který ztratí paměť, tak se mu události vrátí. Za sebe bych chtěl k tomu dodat, že národ, který ztratí kulturu, ztratí sám sebe a rozplyne se,“ doplnil Bočan a ocenil, že festival se snaží, aby kultura vzkvétala.

Pestré chutě filmu

Letní filmová škola s letošním podtitulem Všechny chutě filmu se návštěvníkům otevřela již v pátek, během desetidenní přehlídky nabídne divákům zhruba 200 filmů.

Festivalový program je rozdělen do tří základních bloků nazvaných Historie, Současnost a Česko/Slovensko, pod které spadá 16 festivalových sekcí. „Chutě filmu jsou pestré, svědčí o tom 24 míst, kde se něco děje,“ řekla ředitelka festivalu Radana Korená při slavnostním zahájení.

Letní filmová škola nabídne výběr tvorby Michaela Hanekeho a filmy natočené ve virtuální realitě

Číst článek

Počet akreditovaných sdělí organizátoři festivalu při ukončení. Loni to bylo 5100 lidí, pořadatelé navíc prodali stejné množství vstupenek na jednotlivé projekce. Mezi hosty festivalu se objeví například režisérka Olga Sommerová, slovenský herec Milan Lasica, polští režiséři Wojciech Smarzowski a Lech Majewski, rumunský filmař Catalin Mitulescu nebo ruský režisér Alexej German mladší.

Festival, který se letos koná po pětačtyřicáté, každoročně promění atmosféru města. Již v sobotu to bylo znát nejen v okolí centrálního kina Hvězda, ale po celém centru. Ulice obsadili mladí lidé, často s batůžky a fialovými visačkami na krku. Podle Korené na festivalu nechybějí ani lidé, kteří absolvovali všech předchozích 44 ročníků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme