Českokrumlovskou Bellarii čeká oprava, může přerušit provoz otáčivého hlediště

Dlouho plánovaná oprava letohrádku Bellarie v zahradě českokrumlovského zámku může přerušit provoz tamního otáčivého hlediště. O jeho budoucnosti budou proto v úterý na ministerstvu kultury jednat zástupci jihočeských památkářů i provozovatele točny.

Tento článek je více než rok starý.

Český Krumlov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letohrádek Bellarie v Českém Krumlově

Letohrádek Bellarie v Českém Krumlově | Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Letohrádek, který už půl století podle památkářů neprošel zásadní rekonstrukcí, divadelníkům slouží jako zázemí, které potřebují. V některých inscenacích ho používají jako kulisu, divadelníci tam mají ale i šatny, toalety a koupelny.

Podle kastelána zámku v Českém Krumlově Pavla Slavka opravu objekt Bellárie potřebuje a plánují ji dlouho. „Některé ty věci budou bolestivé, například odpolední představení,“ upozorňuje.

Šéf Jihočeského divadla v Českách Budějovicích Lukáš Průdek se ale obává, že budou muset přestat hrát i večer. „Rozhodně nejsme schopní bez zázemí dělat desítky představení,“ varuje Průdek.

Točna vydělá pro Jihočeské divadlo ročně asi 55 milionů korun. To jsou čtyři pětiny všech tržeb tamního divadla.

Zdeněk Bílek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme