Francie chce získat rukopis 120 dnů Sodomy od markýze de Sade. Za pomoc nabídla daňové úlevy

Francouzská vláda nabízí společnostem daňové úlevy, když jí pomůžou získat pro francouzskou národní knihovnu rukopis díla 120 dnů Sodomy markýze de Sade, který má cenu 4,5 milionu eur (přes 116 milionů korun). Napsal o tom deník The Guardian.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská vláda nabízí společnostem daňové úlevy, když jí pomůžou získat pro francouzskou národní knihovnu rukopis díla 120 dnů Sodomy markýze de Sade (na snímku)

Francouzská vláda nabízí společnostem daňové úlevy, když jí pomůžou získat pro francouzskou národní knihovnu rukopis díla 120 dnů Sodomy markýze de Sade (na snímku) | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

Nejnemravnější příběh vytvořený za dobu, co je svět světem - jak se o něm vyjádřil sám autor - byl sepsán v roce 1785 drobným písmem na 12 metrů dlouhý a 11 centimetrů široký svitek papíru.

Zápisník v hebrejštině, dopisy a skici. V Jeruzalémě představili dosud nezveřejněné Kafkovy rukopisy

Číst článek

Aristokrat ho ukryl do zdi své cely v pařížské Bastile, kde si odpykával trest za řadu sexuálních skandálů. Deset dní před dobytím Bastily v červenci 1789 byl de Sade přestěhován jinam a se svitkem, který musel zanechat v pevnosti, se již nikdy nesetkal.

Rukopis však pád Bastily přežil a byl prodán německému sběrateli, který v roce 1904 umožnil jeho první uveřejnění, píše The Guardian.

Svitek se pak podařilo získat rodině markýzových potomků. V 80. letech minulého století byl však ukraden a propašován do Švýcarska, kde byl prodán sběrateli erotického umění.

Napsáno Máchovou rukou: jediný rukopis romantické básně Máj je pravý, potvrdil rozbor

Číst článek

V roce 2014 se dostal k soukromé nadaci, která ho vystavovala v pařížském muzeu u příležitosti dvoustého výročí autorovy smrti. V roce 2017 ho tehdejší francouzská ministryně kultury Françoise Nyssenová označila za národní poklad a zamezila jeho vývozu ze země.

Francouzská vláda ve své výzvě o pomoc se zakoupením svitku označila 120 dnů Sodomy za nejradikálnější a nejmonumentálnější dílo markýze de Sade, které obsahuje esenci jeho filozofie.

Autoři prosby o dar také připomněli, že dílo ovlivnilo francouzské spisovatele 20. století, a vyzdvihli neobvyklou fyzickou podobu rukopisu i jeho nevšední osud.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme