43 let po smrti autora Pána prstenů vychází jeho další kniha. Tolkien má její název na svém náhrobku

Ve Spojeném království vychází ve čtvrtek nová kniha jednoho z nejznámějších novodobých britských spisovatelů. Jde asi o nejosobnější příběh autora bestsellerů Pán prstenů a Hobit J. R. R. Tolkiena. Jmenuje se Beren a Lúthien. Kniha přitom vychází rovných sto let po sepsání příběhu a 43 let po smrti autora.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrob J. R. R. Tolkiena a jeho manželky Edith v Oxfordu. Na náhrobním kameni nesou manželé jména hrdinů, kteří vystupují v Tolkienově příběhu o velké lásce: Edith je Lúthien, John Beren.

Hrob J. R. R. Tolkiena a jeho manželky Edith v Oxfordu. Na náhrobním kameni nesou manželé jména hrdinů, kteří vystupují v Tolkienově příběhu o velké lásce: Edith je Lúthien, John Beren. | Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Zasvěcencům do Tolkienova díla není příběh knihy úplně neznámý, protože se v upravené verzi už dostal do knihy Silmarillion, což je soubor různých příběhů a legend z Tolkienova fantasy světa, sahajících dlouho před začátek nejznámějších děl - Hobita a Pána prstenů.

Je to milostný příběh mezi smrtelným člověkem Berenem a nesmrtelnou elfskou princeznou Lúthien. Ti se zamilují poté, co Beren před temným pánem Morgothem uteče do království Lúthienia otce. Aby si mohl jeho dceru vzít, musí Beren získat zpět tři Silmarily - drahé kameny, z koruny temného pána Morgotha, které původně patřily elfům.

Přehrát

00:00 / 00:00

100 let od napsání vychází knížka autora Pána prstenů. Více si poslechněte v reportáži Zdeňka Nováka.

I když Beren úkol ani s pomocí Lúthien nakonec nesplnil, svou odvahou oba obměkčili královo srdce a ten se svatbou nakonec souhlasil. Jenže krátce po ní Beren nešťastně zemře. Lúthien nakonec vyprosí jeho návrat mezi živé výměnou za vlastní smrtelnost.

Taková je verze z knihy Silmarillion, v knize bude příběh ve své původní, sto let staré, podobě.

Podle odborníků na Tolkienův život a dílo měl tento příběh pro spisovatele velmi osobní význam. Autor Pána prstenů příběh psal poté, co se vrátil z bojišť první světové války, konkrétně z krvavé lázně v bitvě na Sommě.

John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973). | Zdroj: Profimedia

Jak britské BBC řekl specialista na Tolkiena John Garth, spisovatel v bitvě přišel o dva své nejbližší přátele a příběh o Berenovi a Lúthien pro něj byl svým způsobem ozdravnou léčbou na duševní šrámy utržené v zákopech velké války. Ostatně psaní obecně pro silně věřícího katolíka Tolkiena znamenalo jistou formu ochrany proti bolestem války.

Beren a Lúthien se ale nakonec zapsali i do skutečného Tolkienova životního příběhu. Jména osudových milenců se totiž nakonec dostala na náhrobní kámen hrobky, kterou Tolkien sdílí se svou manželkou Edith. Nikoli náhodou, vysvětluje Tolkienův osobní přítel a ilustrátor jeho knih Alan Lee.

"Inspirovala ho chvíle, kdy viděl svou ženu Edith tančit v lese," řekl Lee pro BBC ke scéně setkání Berena a Lúthien. "Když pak Edith zemřela, nechal jméno Lúthien napsat na její náhrobí kámen," uvedl Lee s tím, že totéž se stalo i druhému z osudových milenců - a jméno Beren tak na náhrobku stojí pod jménem J. R. R. Tolkiena.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme