Na ruce Asterix, na rameni Malý Mikuláš. V Paříži nově stojí socha spisovatele Reného Goscinnyho

Galští bojovníci Aterix a Obelix, kovboj Lucky Luke nebo třeba Malý Mikuláš. Všechny tyhle postavičky a jejich příběhy vytvářel francouzský spisovatel a humorista René Goscinny. A právě jemu ve čtvrtek v Paříži slavnostně odhalili sochu.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Paříži nově stojí socha autora Asterixe a Obelixe Reného Goscinnyho

V Paříži nově stojí socha autora Asterixe a Obelixe Reného Goscinnyho | Foto: Patrice Pierrot/Avenir Pictures | Zdroj: Reuters

Socha je z bronzu a René Goscinny se na ní usmívá. Má na sobě sako a přímo po něm mu lezou malé postavičky, které ve svých komiksech vytvářel - na rameni má spisovatel Malého Mikuláše, z klopy mu vykukuje velkovezír Iznogoud, u kotníků je s kolty připravený kovboj Lucky Luke a z dlaně na něj vzhlíží galský bojovník Asterix.

Asterix se vrací již po sedmatřicáté. Ve Francii vychází další pokračování oblíbeného komiksu

Číst článek

Socha je v 16. pařížském obvodu. Stojí v malém parku přímo před domem, kde René Goscinny prožil posledních deset let svého života. Sochu ve čtvrtek odhalila primátorka Paříže Anne Hidalgová a slavnostního ceremoniálu se zúčastnila taky dcera francouzského spisovatele Anne Goscinnyová.

René Goscinny při vytváření příběhů svých hrdinů vždycky hodně načítal, pak usedl ke stroji a dvěma prsty ho do něj vyklepával. Pro Goscinnyho bylo nejdůležitější svého čtenáře pobavit. „Snažím se získat co nejvíc informací. Pak na všechno zapomenu a vytvářím příběh. Mým cílem totiž není vzdělávat, ale bavit,“ citoval Goscinyho Radiožurnál.

Maskoti neodmyslitelně patří k mistrovství světa v hokeji. Připomeňte si ty z posledních deseti let

Číst článek

Goscinny na příbězích Asterixe a Obelixe spolupracoval s kreslířem Albertem Uderzem. Do jejich postav vkládali i něco z temperamentu Francouzů. „Vždycky si na něco stěžují, necestují, kritizují všechno, co se děje kolem, milují dobré jídlo a taky rádi mluví,“ popisoval Albert Uderzo způsob, jak s Goscinnym vytvářeli některé své postavy.

Komiksy jsou ve Francii stále populární. Je to obrovský trh, každoročně se prodají desítky milionů výtisků. Kreslené příběhy mají ve Francii dokonce svůj vlastní festival ve městě Angouleme, který začíná přesně za týden. A navíc komiksům je ve Francii zasvěcený celý letošní rok.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme