Cenu Evropské unie za literaturu získala za Česko Lucie Faulerová. Uspěla s románem Smrtholka

Letošní českou držitelkou Ceny Evropské unie za literaturu se stala Lucie Faulerová nominovaná za román Smrtholka. Porota ji vybrala z pětice českých autorů a ocenila mimo jiné hudební kompozici její prózy i zpracování příběhu o rodinných tragédiích, v němž nechybí černý humor. Celkem EU dnes takto ocenila spisovatele ze 14 zemí, předání cen se uskuteční v listopadu v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisovatelka Lucie Faulerová

Spisovatelka Lucie Faulerová | Zdroj: České literární centrum

Česká republika se do skupiny vybraných zemí, kde se ocenění udílí, dostala po čtyřech letech. Mezi nominované porota kromě Faulerové zařadila Annu Bolavou za román Před povodní, Miřenku Čechovou za knihu Baletky, Matěje Hořavu za povídkovou sbírku Mezipřistání a Daniela Hradeckého za prozaický triptych Tři kapitoly.

The @EUPL 2021 winners have just been announced!

Congratulations to Czech writer LUCIE FAULEROVÁ for winning the #EUPL2021 for the Czech Republic with her novel SMRTHOLKA (Deathmaiden)!

Full list of 2021 laureates: euprizeliterature.eu/news/european-…

14:24 – 18. 05. 2021

10 22

Román Smrtholka (2020) je druhou prozaickou knihou 31leté Faulerové, která debutovala v roce 2017 knihou Lapači prachu. Kniha vyprávěná v hypnotickém rytmu postupně odhaluje traumatický příběh hlavní hrdinky Máry, která se obtížně vyrovnává se smrtí v rodině.

Cílem Ceny Evropské unie za literaturu je zviditelnit talentované autory na mezinárodní scéně a zajistit vydání jejich děl v zahraničí, aby se dostala k širšímu publiku. Ocenění je spojeno s finanční odměnou ve výši 5000 eur (asi 130 000 korun).

Cena Evropské unie za literaturu se uděluje od roku 2009 a každoročně ji získávají autoři ze skupiny vybraných zemí. Z Čechů v minulosti mezi laureáty pronikli Tomáš Zmeškal za román Milostný dopis klínovým písmem (2011), Jan Němec za román Dějiny světla (2014) a Bianca Bellová za knihu Jezero (2017).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme