Filozof Petříček získá Seifertovu cenu. Porota ocenila jeho knihu Filosofie en noir

Literární Cenu Jaroslava Seiferta letos dostane filozof Miroslav Petříček. Porota ocenila jeho knihu Filosofie en noir, kterou minulý rok vydalo vydavatelství Karolinum. Ocenění převezme v prosinci v rezidenci pražského primátora, sdělili v pondělí organizátoři. Prestižní ocenění udílí Nadace Charty 77 už od roku 1986.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filozof Miroslav Petříček

Filozof Miroslav Petříček | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

„Porota ocenila, že profesor Miroslav Petříček trvale pracuje na tom, aby filozofie vybočila z čistě vědeckých rámců a otevřela se jiným oborům, zejména literatuře a umění. Petříčkovo dílo je nejen aktuální, ale překračuje aktualitu důrazným apelem na hodnotové ukotvení společnosti. Navíc je mimořádně čtivé,“ zdůvodnila nadace výběr laureáta.

Filozof, překladatel a pedagog Miroslav Petříček se narodil v roce 1951 v Praze. Po maturitě na Akademickém gymnáziu nemohl z politických důvodů studovat na vysoké škole, navštěvoval bytové semináře Jana Patočky.

Lidé vyjadřující nespokojenost s polistopadovým vývojem k tomu mají důvod, říká filozof Hauser

Číst článek

Do roku 1990 byl zaměstnán v Hydrometeorologickém ústavu. Petříček se specializuje především na současnou francouzskou filozofii a vztahy mezi filozofií a uměním. Kromě vlastních děl překládá zejména francouzské a německé autory.

Od roku 1992 působí v Ústavu filosofie a religionistiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Cenu, jež nese jméno jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu Jaroslava Seiferta, inicioval v roce 1986 ve Stockholmu jaderný fyzik a zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch.

Je udělována za vynikající slovesné dílo vydané nebo jinak zveřejněné v České republice nebo v zahraničí v posledních třech letech, výjimečně i za dílo celoživotní.

Laureáta vyhlašuje Nadace Charty 77 každé dva roky 22. září, v předvečer básníkových narozenin. S cenou je spojena finanční odměna 100 tisíc korun.

Na seznamu laureátů jsou například Pavel Šrut, Ivan Diviš, Václav Havel, Ivan Martin Jirous, Jáchym Topol, Karel Šiktanc, Milan Kundera či Ludvík Vaculík.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme