Zemřel Emerich Roth, rodákovi z Československa a přeživšímu holokaustu bylo 97 let

Ve věku 97 let zemřel švédský spisovatel, přeživší holokaustu a rodák z Československa Emerich Roth. S odkazem na jeho rodinu o tom informovala švédská veřejnoprávní televize SVT. Roth se narodil v podkarpatské Velké Sevljuši (nynější ukrajinský Vynohradiv) v Československu v roce 1924 a během druhé světové války byl zajatcem v pěti koncentračních táborech.

Tento článek je více než rok starý.

Stockholm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisovatel a přeživší holokaustu Emerich Roth

Ve věku 97 let zemřel Emerich Roth, ilustrační foto | Zdroj: Wikimedia Commons

Do Švédska přišel v 50. letech a byl jedním z těch, kteří později iniciovali vznik organizace přeživších holokaustu, jejímž cílem bylo šířit povědomí o holokaustu, rasismu a nenávisti mimo jiné ve švédských školách.

V roce 2017 spolu s další přeživší holokaustu Hédi Friedovou obdržel cenu Olofa Palmeho za „neúnavné úsilí v obraně stejné hodnoty všech lidských bytostí“.

Jeho žena Kerstin Rothová deníku Dagens Nyheter sdělila, že se nikdy nevzdal toho, v co věřil. Dodala, že léta přednášel na školách a psal články, přičemž vždy zdůrazňoval důležitost vzdělání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme