Encyklopedie akčního filmu je skrznaskrz fanouškovské dílo, říkají autoři knihy

Arnold, Sly nebo Brutální Nikita. V nakladatelství XYZ vyšla na konci listopadu Encyklopedie akčního filmu, mapující na více než 250 stranách hesla spojená s tímto žánrem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arnold Schwarzenegger ve filmu Komando

Arnold Schwarzenegger ve filmu Komando | Foto: Bontonfilm

Autoři knihy, filmoví publicisté ze serveru Moviezone.cz Václav Rybář, Matěj Svoboda a Petr Cífka, přibližují nejznámější filmy, herce a herečky, režiséry akční kinematografie, ale i elementy akčních filmů, jako jsou auta, zbraně nebo klišé. Dělají to populárním časopiseckým, respektive blogovým způsobem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor Pavla Sladkého s autory Encyklopedie akčního filmu Václavem Rybářem, Matějem Svobodou a Petrem Cífkou

„Vždycky když slyšíte, že ten či onen film je na­točený na motivy lunaparkové atrakce, plasto­vých pajďuláků z hračkářství nebo maskota z oba­lu ranních cereálií, máte automaticky pocit, že půjde o absolutní odpad. A přesto…“ začíná například jedno z hesel, to o Pirátech z Karibiku.

„Jdeme především po našich favoritech. Formativním diváckým obdobím pro nás byl hlavně konec 80. a začátek 90. let.“

Jádrem knihy jsou jednoznačně muskulaturní 80. léta, kdy na plátnech kin zářili Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone a další známé tváře. Návštěvnost v zařazování hesel do encyklopedie prý hrála minimální roli, jde spíše o status, jaký dnes filmy pro autory encyklopedie mají. „Po některých klišé se nám stýská. Dnes mají jepičí život. Je jich málo a tvůrci se jim často vysmívají,“ prozrazují autoři jistou nostalgii.

Akční filmy mezi jinými žánry

Své heslo v knize má legendární brutální western Divoká banda Sama Peckinpaha, válečný film Černý jestřáb sestřelen anebo rodinný animák Úžasňákovi nebo kyberpunková Akira.

Záběr tedy sahá od komiksových sci-fi současnosti ke groteskám Bustera Keatona. „Žádnou přesnou metriku toho, co ještě je akční film a co už ne, nemáme,“ říkají tvůrci. Nad jednotlivými herci prý probíhaly velké diskuse. „Nechtěli jsme také být šovinističtí, a i když byl akční film po většinu doby maskulinní žánr, dali jsme do knihy maximum ženských hesel. Například heslo Angeliny Jolie může dnes vyvolávat pochybnost, zda do knihy patří,“ dodávají.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme