Harry Hole je zpátky. Jo Nesbo se tentokrát zabývá vampirismem

V norském hlavním městě Oslu dojde rychle po sobě k vraždám několika žen, které si domluvily schůzku prostřednictvím seznamky. Případ musí být vyšetřen co nejdřív - a tak je povolán schopný, ale problematický Harry Hole. Nový, už 11. díl ze série s detektivem Harrym Holem, se jmenuje ŽÍZEŇ a opět přináší svižný a dramatický děj plný překvapivých zvratů, Harryho sarkastických poznámek a svérázného chování. Za tím vším stojí současný snad nejslavnější autor detektivních románů na světě, norský spisovatel Jo Nesbo.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norský spisovatel Jo Nesbo

Norský spisovatel Jo Nesbo | Foto: Filip Jandourek

„Už dvakrát to vypadalo, že jsme se s Harrym Holem rozloučili definitivně," říká překladatelka Kateřina Kryštůfková. Právě ona přeložila všech předchozích deset knih. „Přesto se autor rozhodl postavu znovu oživit a vrátit se k ní."

Je vysoký, má krátké vlasy a štíhlou atletickou postavu. Má také slabost pro alkohol a dobře vyvinutý čich na zločin. Tak se dá charakterizovat norský detektiv, kterého stvořila Nesboeho fantazie a propadly mu desetitisíce čtenářů kriminálek po celém světě.

„Navazuje na ty díly předchozí, nejvíce na Policii, na desátý díl. K tomu přimíchal autor tentokrát takové trošku neprobádané pole psychologie a to vampirismus. Takže se určitě čtenáři mají, na co těšit," dodává Kryštůfková.

V Norsku vyšla knížka z názvem Žízeň 21. března a na křest knihy dorazili i členové autorovy oblíbené kapely Sex Pistols.

„Norové tvrdí, že se jednalo o vůbec nejvyšší náklad v dějinách norské literatury, protože ta kniha vyšla v nákladu 300 000 výtisků, což ve 4,5milionovém Norsku je skutečně hodně. Konal se na oslavu večírek, byla autogramiáda se čtenáři a tak dále. Takže to byla velká událost," vysvětluje Kryštůfková.

Velký úspěch slavil Nesbo také s thrillerem Lovci hlav. Jeho filmová adaptace se v roce 2010 stala komerčně nejúspěšnějším norským filmem všech dob.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme