První vydání Harryho Pottera se vydražilo za dva miliony korun. Obsahovalo překlepy a hůlku navíc

V přepočtu za více než dva miliony korun se v londýnské aukční síni Bonhams vydražilo vzácné první vydání populární knihy Harry Potter a Kámen mudrců od J. K. Rowlingové. První díl série o kouzelnickém učni obsahuje řadu chyb a překlepů, například i v samotném názvu románu na zadní straně knihy. Jak píše server Independent, v této podobě vyšlo pouhých 500 kusů.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z prvních kopií knihy Harry Potter a Kámen mudrců se dražila v aukční síni v Londýně

Jedna z prvních kopií knihy Harry Potter a Kámen mudrců se dražila v aukční síni v Londýně | Foto: Peter Nicholls | Zdroj: Reuters

Uvnitř vydání je také uvedeno celé jméno spisovatelky Joanne Rowlingové, které se obvykle zapisuje zkráceně spolu s prostředním jménem Kathleen jako J. K. Rowlingová. Nechybí ani autorčin vlastnoruční podpis.

Zhruba tři stovky z uváděných 500 kopií knihy by údajně měly být v knihovnách. Jiné první vydání Harryho Pottera a Kamene mudrců se už dříve prodalo v aukci v americkém Texasu za 81 250 dolarů, v přepočtu jeden milion 900 tisíc korun.

Server Independent vysvětluje, jak mohou lidé poznat, zda také nejsou vlastníky jednoho z unikátních prvních vydání. Zjistí to například podle toho, že se na straně 53 v seznamu povinných školních pomůcek vyskytuje „1 hůlka“ dvakrát. V pozdějších vydáních je tato chyba už opravena.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme