‚Skautská bible‘ s novými ilustracemi. Hoši od Bobří řeky poprvé vyjdou s kresbami od ženy

Nové vydání legendární knihy Jaroslava Foglara Hoši od Bobří řeky vyjde v září s ilustracemi plzeňské studentky. Pětadvacetiletá rodačka z Prahy Ester Kuchynková z Fakulty designu a umění Západočeské univerzity na nich pracovala celé loňské léto, řekla mluvčí plzeňské školy Šárka Stará. Kuchynková je podle ní první ženou, která ilustrovala Foglara. Napsala také krátký příběh jeho Rychlých šípů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stínadla byla fiktivní legendární městská čtvrť z Foglarových knih.

Stínadla byla fiktivní legendární městská čtvrť z Foglarových knih. | Foto: Petr Dadák | Zdroj: Flickr | CC BY-SA 2.0,©

„Hochy od Bobří řeky jsem četla poprvé až předtím, než jsem je měla začít ilustrovat. Nejvíce bych chtěla vyzdvihnout jejich morální hodnotu, důraz na čestnost, pravdivost a pomáhání druhým. Je to taková 'skautská bible',“ uvedla Kuchynková. K ilustracím se dostala poté, co skautská Nadace Jaroslava Foglara hledala mladé ilustrátory pro nové vydání „foglarovek“. „Líbily se jim mé práce a oslovili mě,“ uvedla.

Nejdřív knihu dvakrát přečetla a vybrala scény, které chtěla ilustrovat. Potom nakreslila návrhy hochů, protože jí záleželo na tom, aby byl každý z nich něčím charakteristický. Následně začala navrhovat ilustrace. „Jsou pojaté jako komiksové strany, přičemž jednotlivé panely dělí spáry, které tvarem připomínají větve stromů, stébla trávy, vlnky, blesky,“ řekla. Když měla rozmyšlenou většinu stran, začala kreslit tužkou na papír. Poté ilustrace naskenovala a vybarvila v počítači.

Kuchynková přispěla už jedním příběhem do letošní komiksové sbírky Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství, který také napsala. Rychlé Šípy v něm zachraňují vlky před sedláky, jimž vlci zabíjejí ovce. „Chtěla jsem dělat něco o ekologii, protože ji považuji za důležitou, ale bylo překvapivě těžké vymyslet příběh, který by byl zajímavý, nebyl negativní a nabízel alespoň nějaké řešení,“ uvedla. Není s ním ale úplně spokojená a domnívá se, že ilustrace k Hochům od Bobří řeky se jí povedly víc.

Kuchynkovou, která studuje magisterský obor Ilustrace, baví vymýšlení příběhů. Nejraději proto kreslí komiksy s vlastním scénářem. „Mám ráda sci-fi a magický realismus,“ uvedla. Nejraději by ilustrovala knihy Nekonečný příběh od Michaela Endeho, Bartimaeovu trilogii od Jonathana Strouda a Mycelium od Vilmy Kadlečkové.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme