Hovno hoří, Šakalí léta či Občanský průkaz. Vyzkoušejte si, jak dobře znáte tvorbu Petra Šabacha

V sobotu zemřel český spisovatel Petr Šabach. Oblíbený autor získal velké množství fanoušků i díky filmovým adaptacím svých děl. Jak dobře ale znáte Šabachovu tvorbu? Ověřte si to v kvízu.

Tento článek je více než rok starý.

Kvíz Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha. Ilustrační foto.

Kniha. Ilustrační foto. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Šabach byl autorem mnoha románů a povídek. Velmi oblíbená je třeba povídková sbírka Hovno hoří, podle které vznikl úspěšný film Pelíšky. Mezi další populární díla patří například Opilé banány, Babičky, S jedním uchem naveselo či Máslem dolů.

Petr Šabach se narodil 23. srpna 1951 v rodině vojáka z povolání. Již v 70. letech vycházely jeho povídky v časopisech a úplně první kniha vyšla v roce 1986.

To už měl za sebou všelijaká povolání - technický redaktor v Pragokoncertu, metodik kulturního domu, noční hlídač v Národní galerii nebo odborný referent Galerie hlavního města Prahy. Vystudoval přitom kulturologii. Obor absolvoval 1979 diplomovou prací Specifika rodiny v předávání kulturních hodnot.

„Rád chodím na pivo a v hospodě vyslechnete spoustu historek. Hodně těch věcí je odposlouchaných. Vždyť já nejsem nic jiného než zloděj nejrůznějších příhod, které se snažím domýšlet,“ popsal sám Šabach před lety svou práci.

„Mé spisovatelské cíle jsou celkem skromné - aby můj text aspoň pár lidí pobavil a abych se za něj nemusil stydět,“ řekl tehdy.

Jan Řápek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme