Kritice zvládnu čelit, politika mě na to připravila. Islandská premiérka vydala svůj literární debut

Islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová vydala svou literární prvotinu, severskou detektivku o 345 stranách s názvem Reykjavík. Agentuře AFP politička řekla, že psaní pro ni bylo oddychem od pracovních témat a během pandemie covidu-19 si na něj konečně našla čas.

Reykjavík Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katrín Jakobsdóttirová, předsedkyně islandského Levicově-zeleného hnutí

Premiérka očekává, že kritici na ni budou přísní, ale jejich verdiktu se nebojí | Zdroj: Reuters

Šestačtyřicetiletá Jakobsdóttirová, která vede islandskou vládu od roku 2017, vystudovala literaturu a detektivkám se věnovala i ve své diplomové práci. S napsáním vlastní knihy jí ale pomohl oblíbený islandský autor a premiérčin dlouholetý přítel Ragnar Jónasson.

Drsné dospívání na periferii i prorocké sny. Takový je život na Islandu, přiznává režisér filmu Krásné bytosti

Číst článek

„Četla jsem je (detektivní romány) celý život, jsou tak trochu součástí mé DNA,“ řekla Jakobsdóttirová. „Myslím, že každý politik potřebuje něco, čím si osvěží mysl od každodenních politických záležitostí,“ dodala.

Kniha pojednává o nevyřešeném případu zmizení dospívající dívky na ostrově Videy poblíž islandské metropole. Po 30 letech po ní začne pátrat novinář místních bulvárních novin.

Děj se odehrává v roce 1986, kdy Reykjavík slaví 200 let od nabytí městských práv, ale také roce 1986, kdy se na Islandu setkali americký prezident Ronald Raegan a sovětský vůdce Michail Gorbačov. Zasazení do historického kontextu podle AFP oceňují i první recenze knihy.

Zvládnu čelit kritice

Premiérka očekává, že kritici na ni budou přísní, ale jejich verdiktu se nebojí. „Myslím, že tomu zvládnu čelit. Jako politička jsem na takové věci zvyklá,“ řekla Jakobsdóttirová.

Čtenáři se vrací do knihoven. Přichází opět i děti, které si během covidu přestaly knížky půjčovat

Číst článek

S nápadem na spolupráci na románu přišel Jónasson a vysvětlil, že ho překvapilo, že si na to premiérka našla při svém vytížení čas.

Všechna setkání i telefonáty museli pečlivě plánovat a podřizovat je premiérčině programu, popsal Jónasson, který už prodal přes tři miliony výtisků svých knih. Knihu nakonec společnými silami napsali za dva roky, většinu během pandemie covidu-19.

Islanďané mají literaturu velmi rádi, knihu napíše během svého života každý desátý obyvatel ostrova. V roce 1997 během výkonu funkce napsal knihu i jeden z předchůdců Jakobsdóttirové v čele vlády David Oddsson.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme