Ve věku 79 let zemřel na covid spisovatel, písničkář a signatář Charty 77 Jan Vodňanský

Zemřel herec, zpěvák, spisovatel, humorista, básník, filozof a signatář Charty 77 Jan Vodňanský. Serveru iROZHLAS.cz to ve čtvrtek potvrdil jeho syn Tomáš. Bylo mu 79 let. Před dvěma dny byl hospitalizován kvůli komplikacím s covidem. Proslavil se především tvorbou ve dvojici s Petrem Skoumalem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 14:04 11. 3. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Táta šel na test a zjistilo se, že je pozitivní. To bylo ve čtvrtek. Proto nemohl být očkován. Pak byl hospitalizován s dýchacími potížemi Na Františku a včera jim podlehl,“ řekl ve čtvrtek serveru iROZHLAS.cz Tomáš Vodňanský.

Řvala na esenbáky a syna brala na protesty. ‚Zůstala jsem sama sebou i během režimu,‘ říká chartistka

Číst článek

Vodňanský se narodil 19. června 1941. Vystudoval ekonomiku a organizaci strojní výroby a získal titul inženýr. Zároveň externě vystudoval filozofii a historii. Obdivoval divadlo Semafor. Začínal psaním textů založených na absurdním humoru a věnoval se také tvorbě pro děti.

Od roku 1964 vystupoval společně s klavíristou Petrem Skoumalem a složili spolu několik písniček pro rozhlasové pohádky. K jejich nejslavnějším patří Grizzly, Pověz miláčku, Jak mi dupou králíci nebo třeba Mauglí. Populární byl zejména jejich celovečerní program v Činoherním klubu S úsměvem idiota. 

Potom, co Vodňanský podepsal Chartu 77, musela dvojice svou činnost přerušit. Po rozpadu dua působil Vodňanský v Bratislavě a účinkoval v pořadech pro děti. Po revoluci přednášel a vystupoval v divadlech i na zahraničních zájezdech.

To je hrozná zpráva... Jeden z nejdůležitějších lidí mých formativních let... Vedle Seiferta jediný signatář Charty 77, který byl za komunistů v čítankách ZŠ.. Hrál mi v prvním filmu na FAMU i moje první divadlo byl jeho recitál v Rokoku, znali jsme se od roku 86... Ach jo

08:11 – 11. 03. 2021

26 488

Vodňanský se vyjadřoval k aktuálním politickým tématům. V roce 2003 podepsal prohlášení S komunisty se nemluví a v roce 2009 se v rozhlasovém dokumentu Král na hrad přihlásil k monarchismu.

„Vedle Seiferta jediný signatář Charty 77, který byl za komunistů v čítankách ZŠ. Hrál mi v prvním filmu na FAMU i moje první divadlo byl jeho recitál v Rokoku, znali jsme se od roku 1986,“ vzpomíná na twitteru režisér Jan Hřebejk.

Poprvé a naposledy

Semafor slaví 60 let. Český rozhlas vydá písně Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého se vzkazy osobností

Číst článek

Na dvojici Vodňanský Skoumal vzpomíná i herec Jiří Suchý. „Jednoho dne, už je to hodně, ale opravdu hodně dávno, přiběhl do divadla Jiří Šlitr a říkal: ‚Tak jsem byl včera v Činoheráku a tam ti hráli dva kluci a zpívali tak krásné písničky. Jsem z toho unešený. Jdi se tam podívat.‘ Tak jsem šel taky. Byl to pan Skoumal a pan Vodňanský. A byl jsem taky unešený. Byl to takový nový vánek v branži divadelních písniček a my, kteří jsme tenhle žánr také dělali, jsme v tom cítili jakousi příbuznost. To je hodně dávno. Oba pánové už nás potěšit nemůžou, i když by určitě, jak je znám, nás těšili rádi dál. Ale s tím nic nenaděláme. Je mi to líto,“ popsal pro Radiožurnál Suchý.

Přestože se Semaforem nikdy nespolupracovali, Jiří Suchý s Vodňanským jednou vystoupil. „S panem Vodňanským jsem jednou spolupracoval. To byl nějaký meeting  pro studenty a já tam začal zpívat, tuším, že to byla písnička Potkal potkan potkana, a on se ke mně přidal, poněvadž se přiznal, že všechny naše tehdejší písničky znal z paměti. Tak jsme spolu zpívali. To bylo prvně a naposled.“

Vodňanského tvorbu připomene ve čtvrtek v 19.05 Český rozhlas Plus reprízou pořadu Hovory z roku 2019.

pj, dto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme