OBRAZEM: Foglarovi Hoši od Bobří řeky mají novou tvář, ‚skautskou bibli‘ ilustrovala studentka

Nové vydání legendární knihy Jaroslava Foglara Hoši od Bobří řeky vyjde v září s ilustracemi plzeňské studentky. Pětadvacetiletá rodačka z Prahy Ester Kuchynková z Fakulty designu a umění Západočeské univerzity na nich pracovala celé loňské léto, řekla mluvčí plzeňské školy Šárka Stará.

Tento článek je více než rok starý.

Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Hochy od Bobří řeky jsem četla poprvé až předtím, než jsem je měla začít ilustrovat. Nejvíce bych chtěla vyzdvihnout jejich morální hodnotu, důraz na čestnost, pravdivost a pomáhání druhým. Je to taková 'skautská bible',“ uvedla Kuchynková.

Foglarův žižkovský byt se bude opravovat, vznikne v něm rezidence pro autory komiksů

Číst článek

K ilustracím se dostala poté, co skautská Nadace Jaroslava Foglara hledala mladé ilustrátory pro nové vydání „foglarovek“. „Líbily se jim mé práce a oslovili mě,“ uvedla.

Nejdřív knihu dvakrát přečetla a vybrala scény, které chtěla ilustrovat. Potom nakreslila návrhy hochů, protože jí záleželo na tom, aby byl každý z nich něčím charakteristický. Následně začala navrhovat ilustrace.

„Jsou pojaté jako komiksové strany, přičemž jednotlivé panely dělí spáry, které tvarem připomínají větve stromů, stébla trávy, vlnky, blesky,“ řekla. Když měla rozmyšlenou většinu stran, začala kreslit tužkou na papír. Poté ilustrace naskenovala a vybarvila v počítači.

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme