Stavitel mostů mezi Německem a Českem. Spisovatel Rudiš dostane od prezidenta Steinmeiera záslužný řád

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier ocení Záslužným řádem Spolkové republiky Německo 16 lidí za jejich kulturní činnost, mezi vyznamenanými bude i český spisovatel Jaroslav Rudiš. Oznámila to ve čtvrtek kancelář hlavy německého státu. Řády předá prezident 1. října u příležitosti Dne německé jednoty, který země slaví 3. října.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisovatel Jaroslav Rudiš.

Spisovatel Jaroslav Rudiš. | Foto: Jan Rasch

Úřad německého prezidenta sdělil, že řády Steinmeier udělí se zvláštním pohledem na kulturní život v Německu. „Šest žen a deset mužů se mimořádným způsobem zasadilo za umění a kulturní život, který byl koronavirovými omezeními obzvláště zasažen.“

Lábus převzal cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii. ‚Film jsem vždycky miloval,‘ řekl

Číst článek

Rudiše, který dlouhodobě žije v Berlíně, označil Steinmeier za jednoho z nejangažovanějších stavitelů mostů mezi Německem a Českem.

„Jaroslav Rudiš se jako společensko-politicky angažovaný Evropan i v německém tisku opakovaně hlásí o slovo a svou prací ukazuje, že hranice lze překonat a že kultura to zvládne i pandemických časech,“ uvedla kancelář.

Rudiš se proslavil romány jako Grandhotel nebo Konec punku v Helsinkách či komiksovou trilogií Alois Nebel. Román Winterbergova poslední cesta, který vyšel v roce 2019, napsal již německy. V němčině napsal i grafický román Nachtgestalten (Noční chodci), na kterém spolupracoval s rakouským ilustrátorem Nicolasem Mahlerem.

Na konci srpna Rudiš doprovázel Steinmeiera na jeho cestě vlakem z Berlína do Prahy. Rudiš tehdy řekl, že vlaky spojující českou a německou metropoli jsou pro něj symbolem svobody, proto i symbolicky vnímá způsob dopravy, jaký Steinmeier pro návštěvu Česka zvolil.

Spolu s Rudišem ocení prezident mimo jiné cellistu Jana Voglera, filmového režiséra Christiana Petzolda nebo skladatele a akordeonistu Tobiase Morgensterna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme